Fråga oss här!
Vi erbjuder

Nya regler för tillfälliga anställningar

Ett riksdagsbeslut ger fler rätt att omvandla sin visstidsanställning till tillsvidareanställning. Men de nya reglerna gäller inte inom högskolan, där det fortfarande finns risk för missbruk av tillfälliga anställningar.

Publicerad: Uppdaterad:

Nu får den som har haft flera tidsbegränsade anställningar i sammanlagt minst två år hos samma arbetsgivare rätt till tillsvidareanställning. Anställningarna ska ha följt på varandra med max sex månaders mellanrum.

Detta är en följd av att riksdagen har beslutat om förändringar i Lagen om anställningsskydd, LAS. Tidigare gällde att man räknade visstidsanställningar inom en femårsperiod, men nu tas den tidsramen bort. Syftet är att minska arbetsgivares missbruk av tillfälliga anställningar. De nya reglerna gäller från 1 maj 2016.

– Det är positivt att regeringen förbättrar reglerna, men det är ett problem att detta inte gäller visstidsanställda inom högskolan. Det finns en risk att unga väljer bort högskolan till förmån för andra arbetsgivare med bättre villkor. Då kan svensk forskning och utbildning gå miste om många duktiga forskare och lärare, säger Sofie Andersson, utredare forskning- & utbildningspolitik på Naturvetarna.

Läs mer om vad Naturvetarna tycker och hur vi har arbetat för att påverka i frågan: 

Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar

Regeringen ignorerar missbruk av visstidsanställningar i högskolan

Läs riksdagens beslut här:

Betänkande 2015/16:AU5 Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies