Vi erbjuder

Goda exempel som inspirerar

Skriv något man blir glad av, sa en av mina medarbetare, skriv något positivt. Oj, tänkte jag, det är inte min starka sida att skriva skojiga saker. Men det var väl inte det han menade.

Publicerad: Uppdaterad:

Jag tycker dock att han satte fingret på en viktig poäng. Många av oss har en förmåga att lyfta fram sådant som inte fungerar. I vår iver att hela tiden förbättra, effektivisera och leverera, så missar vi ibland att lyfta fram det som är positivt och allt bra vi gör.

Självklart behöver vi på Naturvetarna fortsätta att förändra och förbättra både löneprocesser och anställningsvillkor. Det är prioriterade områden och allt är i sanning inte perfekt. Men jag tror att vi kommer att lyckas bättre om vi kan lyfta fram det som faktiskt fungerar, hitta bra förebilder och fokusera på det positiva.

Årets lönerörelse är i full gång. Vårt mål är bland annat att löneavtalen på ett tydligt sätt ska beskriva att lönen ska sättas i dialog mellan chef och medarbetare i lönesättande samtal. I nästa steg gäller det att löneavtalen får genomslag på arbetsplatserna så att de lönesättande samtalen fungerar i praktiken.

Lika viktigt som att bevaka när något går fel är att lyfta fram de goda exemplen. Vi vet att det finns många arbetsplatser där det fungerar utmärkt. Vilka är framgångsfaktorerna och hur kan andra dra lärdom av dem? Då kan löneprocesser komma att fungera väl överallt. Hör gärna av dig med goda exempel. Vi vet att de finns och vi behöver sprida dem, bland annat i det här magasinet.

Ett annat fokusområde för Naturvetarna under året är medlemmarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö. Målet är att dessa ska vara anpassade till individens och verksamhetens behov. För att nå hit måste vi veta vilka behoven är! Vad är viktigt för just dig för att du ska trivas, må bra och kunna utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt?

Lika viktigt är att i samråd med arbetsgivaren skapa förutsättningar för att verksamheten ska kunna utvecklas. I de samtalen har de lokala fackliga organisationen en nyckelroll. Hur ska vi ha det på vår arbetsplats? Vad är bra för just oss, och hur ska vi komma dit? Hör gärna av dig och dela med dig av hur ni diskuterar på er arbetsplats!

Även om jag nu tycker att vi ska fokusera på positiva saker måste jag ändå lyfta det särskilda bekymret med visstidsanställningar som staplas på varandra på ett otillbörligt sätt. Självklart går det att komma tillrätta med detta missbruk. Ett steg i rätt riktning är att regeringen har lagt fram ett lagförslag som gör det svårare för arbetsgivarna att låta visstidsanställningar pågå under lång tid.

Jag ser fram emot att vi på Naturvetarnas kansli, tillsammans med alla engagerade förtroendevalda och medlemmar, under 2016 ska nå framgång i våra målsättningar. Låt de goda exemplen inspirera och leda oss framåt.

Tummen upp: För organisationer som lever upp till sitt uppdrag och är goda föredömen. 

Tummen ner: För pseudovetenskap och kvacksalveri.

Helena Nicklasson

förbundsdirektör
08-466 24 36, 0733-66 24 36

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies