Fråga oss här!
Vi erbjuder

Studenter bygger laget i skogen

Bågskytte, yxkastning och blåsrör stod på agendan när blivande skogsmästare skulle stärka sammanhållningen. De fick också inblick i den arbetsmarknad som väntar och hur man ska tänka i karriären.

Publicerad: Uppdaterad:

Siktet är inställt och pilen skjuter iväg. Mitt i prick blev det inte i premiären för Alfred Smedberg, men närapå.

Han och hans femtiofyra kursare är på teambuilding vid vägs ände i skogarna utanför Norrköping. Kronhjortsgården, som har byggts upp och drivs av skogsmästaren Roland Byfalk, bjuder på upplevelser i vildmarken.

– Yxkastningen var jättekul och handlar mer om teknik än styrka, säger Anna Dahlin, som inte ryggar för den typen av aktiviteter.

När fysiken och det taktiska sinnelaget har testats sattes de skogliga kunskaperna på prov. Att skilja en avlövad sälj från en alm klarade alla. Desto fler gick bet på det faktum att granen förnyar sina barr vart sjunde år.

– Det här är en viktig del i utbildningen och passar bra första terminen. Med goda relationer och bra sammanhållning blir det så mycket lättare att tillgodogöra sig utbildningen, säger Börje Börjesson, prefekt vid Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, som är en del av SLU.

Egna drivkrafter

Han förklarar att samarbete och att jobba i lag blir allt viktigare i arbetslivet. Därför är det självklart för honom att de förmågorna ska tränas under utbildningen.

– En del kommer att bli chefer på olika nivåer. För att kunna leda på ett bra sätt är det viktigt med självkännedom och att fungera i grupp. Den här typen av övningar ger förutsättningar till det, säger Börje Börjesson.

Studenterna fick också information om den arbetsmarknad som väntar och aktuella löner för skogsmästare.

– Det är också ett sätt att förbereda sig för arbetsmarknaden. Lika viktigt är att ta reda på egna drivkrafter: Vad vill du, vad kan du och vart ska du? De frågorna ger svar på mycket om dig själv och vad du vill jobba med, sa Erik Palmqvist på Naturvetarna.

Ljus framtid

Han visade att de vanligaste titlarna bland skogsmästare är virkesinköpare, skogskonsulent och skogsinspektor. De största arbetsgivarna är Skogsstyrelsen, SLU och Sveaskog.

Enligt Naturvetarnas lönestatistik tjänade skogsmästarna 37 100 kronor i genomsnitt förra året. Arbetsmarknaden ser fortsatt bra ut och balans kommer att råda fram till 2018, då yrket beräknas bli en bristvara, enligt Saco:s framtidsutsikter.

Tidigare studenten Fredrik Jonsson var där och berättade om sitt exjobb som handlar om hur GIS-verktyget kan användas i skoglig planering. Det bygger på flera kartskikt med information om allt från höjdskillnader och fuktighet till trädens ålder, vilket bland annat ligger till grund för planläggning av vägar.

Företrädare för Mellanskog, som var uppdragsgivaren, vittnade om att resultatet har kommit till nytta och används i planeringen.

– Verkligen glädjande att användarna gillar det. För maskinförarna har verktyget till och med blivit en favorit, säger Fredrik Jonsson, som fått Skogsmästarförbundets stipendium på 15 000 kronor för bästa exjobb.

Så tycker studenterna:

Anna Dahlin, Timrå

– Mycket trevligt och ett bra sätt att svetsa samman gruppen. Värdefullt också att få information från facken, även om jag redan innan hade gått med i Naturvetarna.

Så det kändes inte grabbigt med yxkastning och bågskytte?

– Nej absolut inte. Det sitter i så fall i folks huvuden. Bara roligt att göra annorlunda saker.

Varför valde du att bli skogsmästare?

– Mina föräldrar är skogsägare och som scoutledare har jag alltid varit naturintresserad.

Vilket är ditt drömjobb?

– Jag vill jobba med naturen som källa för rekreation och drömmer om att restaurera lövskog i England. Tätortsnära skogar står högt på min önskelista.

 

Alfred Smedberg, Röstånga i Skåne

– Bra med teambuilding i början av utbildningen, ett bra sätt att lära känna varandra.

Vad gillade du aktiviteterna?

– Det var premiär för mig i alla grenar, jag gillade särskilt bågskytte, men även yxkastning och blåsrör var skojigt. När det blir tävling skärper man sina sinnen. Intressant också att få information om GIS i skoglig planering, facken och Skogsmästarförbundet.

Var det några överraskningar?

– Bilden av en ljus arbetsmarknad bekräftades, vilket ger ett mervärde till utbildningen som hittills har varit mycket bra.

Varför valde du skogsbranschen?

– Jag är uppvuxen vid foten av Söderåsen och inspireras av familjens egen skogsfastighet. Förvaltning av den lockar, men jag är öppen för att både plugga och jobba utomlands.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar