Fråga oss här!
Vi erbjuder

Med känsla för stenar och grus

Geologen Emil Andersson scannade av arbetsmarknaden innan examen och hittade ett företag som väckte hans intresse. Han tog själv kontakt med Svevia och fick tjänsten som trainee på ballastavdelningen i Göteborg.

Publicerad: Uppdaterad:

Vad innebär det att jobba med ballast?

– Vi utvinner krossat berg och naturgrus som sedan säljs och används vid väg- och husbyggen, men även för tillverkning av betong och asfalt. Jag går ett internt program för att få insyn i hur Svevias ballastavdelning och hela beläggningsdel fungerar. Jag är med i hela processen, från kontakter med myndigheter och skaffa tillstånd till att öppna bergtäkter och försäljning.

Varför sökte du traineetjänsten?

– Jag hade sett reklam från Svevia och läste mer på deras hemsida och traineeblogg. De har en stor bredd på arbetsområden inom infrastruktur och profilerade sig unikt och välkomnande, vilket fångade mitt intresse. Jag kontaktade deras HR-avdelning och tog reda på vad de sökte. Innan själva traineejobbet arbetade jag på ett av deras väglaboratorier under sommaren.

Varför fick du jobbet?

– De tyckte att min geologiutbildning var relevant. Jag tror även att mitt intresse och engagemang för just ballastavdelningen vägde tungt i rekryteringsprocessen.

Hur kommer din geologiska kompetens till nytta?

– Min teoretiska och praktiska bakgrund gör att jag har en känsla för hur vissa bergarter passar för att bli olika produkter. På utbildningen lär vi oss att tolka information, vilket är en viktig del på ballastavdelningen.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Variationen med kontorsarbete och arbete ute i fält. Vi tar prover, pratar med människor och ser till att relationer fungerar. Det känns bra att jobba med något man kan se och ta på, en färdig produkt som vi tagit fram och som bidrar till utveckling.

Tips till andra som nyligen tagit examen?

– Håll koll på jobbmarknaden tidigt i studierna. Kolla upp personer med liknande bakgrund som din på Linkedin eller andra hemsidor och hör sedan av dig till dessa med relevanta frågor. Sök jobb som du tycker är intressanta, då är det lättare att skriva ett bra cv.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar