Fråga oss här!
Vi erbjuder

EFTER JOBBET: Linda knåpar med bokstäver och siffror

Vinnare av förra numrets korsord är Linda Toftgård. Utan att vara nördig gillar hon att lösa problem, vilket hon har nytta av i jobbet som biomedicinsk analytiker.

Publicerad: Uppdaterad:

Att googla fram svaret känns som ett nederlag för Linda Toftgård när hon löser korsord.

– Det tar jag till i sista hand, å andra sidan lär jag mig något nytt, vilket är en anledning till att jag knåpar med bokstäver.

Men hon är inte den värsta korsordsnörden som slänger sig över alla korsord som kommer i hennes väg.

– Jag gillar det i tidningen Naturvetare, eftersom det har en koppling till naturvetenskap. Här får jag plocka fram den kunskap jag har samlat på mig både från gymnasiet och universitetet. Även den här tidningen är en viktig kunskapskälla.

Linda Toftgård blir både glad och förvånad över att ha vunnit första pris i förra tidningens korsord.

– Det är första gången jag skickar in lösningen, den här gången kände jag att den var rätt. Jag som aldrig brukar vinna, vilket gör det extra roligt.

Dopaminkick

Att pricka in rätt ord och få ut hela korsordet är en tjusning för henne och ger, enligt hjärnforskningen, en dopaminkick och känsla av välbehag. Ett tips som hon har fått från sin mormor, men inte följer själv, är att spara olösta korsord och gå tillbaka till dem igen lite senare.

Sudoku och kluriga uppgifter är annan hjärngympa hon ägnar sig åt.

– Jag gillar att leka med siffror också, även om man kanske inte lär sig så mycket, men det är ett sätt att motionera hjärnan. Genikampen på tv följde jag med stort intresse, uppgifterna var svåra, men jag kunde ändå ha idéer på lösningar.

På jobbet ägnar hon sig åt en annan form av problemlösning, som är nog så stimulerande. På laboratoriet för klinisk kemi på Lasarettet i Motala analyserar hon patientprover av olika slag.

– Vissa analyser är rutinmässiga, medan andra kräver mer tankemöda. Det kan handla om prover där svaret inte blir det förväntade och olika felkällor måste uteslutas, eller prover från till exempel ryggmärgsvätska, då celler studeras i mikroskop.

Ger provsvar

Linda Toftgård förklarar att röda och vita blodkroppar kan läcka ut i ryggmärgen. Det kan vara tecken på infektion när vita blodkroppar hittas, eller i värsta fall hjärnblödning om röda blodkroppar påträffas i ryggmärgsvätskan.

– Min roll som biomedicinsk analytiker är att ge provsvar, medan läkare ställer diagnosen.

Att hon skulle bli biomedicinsk analytiker var inte utstakat från början.

– Jag har en dubbel utbildning och läste först biomedicin, som förberedde för forskning. Men efter sommarjobb på ett av de primärvårdslaboratorier som finns i Östergötland fick jag smak för den typen av analysarbete och kände att forskning inte är min grej.

Qigong

Efter jobbet är det inte bara motion för hjärnan som gäller. Hon är mån om att komma ut på promenader och att träna Qigong, som är en egenvårdsmetod där man genom avslappning, naturlig andning, koncentration och naturliga rörelser tillför livsenergi.

Kanske man kan säga att även korsord och andra kluringar ger motsvarande energi.

 

Linda Toftgård

Aktuell: Första pris i Naturvetares korsord, vinner två biobiljetter.

Jobbar: Leg biomedicinsk analytiker på Klinisk kemi på Lasarettet i Motala.

Utbildning: Är biomedicinare i botten. Magisterexamen i Medicinsk biologi samt examen som biomedicinsk analytiker.

Bästa korsordstips: Ha tålamod och gott om tid, tänk i udda banor från olika infallsvinklar.

Favoritkorsord: Tidningen Naturvetare.

Drömresmål: Abisko.

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar