Fråga oss här!
Vi erbjuder

Ta steget in i framtiden med din mentor

Vad ska du bli när du är klar med studierna, när doktorsavhandlingen är inlämnad eller när postdoken är avslutad? Steget till en karriär i industrin kan kännas både långt och svårt, men en mentor kan ge dig perspektiv från världen utanför akademin.

Publicerad: Uppdaterad:

– Mentorskap är en relation mellan två människor och kan ta sig många former. Jag och min mentor diskuterade mycket om vilka möjligheter som finns för mig efter att jag disputerat, säger doktoranden Victor Abrahamsson.

Han doktorerar i analytisk kemi och har deltagit i ett mentorskapsprogram där han matchades ihop med mentorn Agneta Walhagen. Hon är executive director för pharmaceutical technologies vid läkemedelsbolaget LO Pharma.

Entusiasm och idéer

– Vi mentorer har en industriell bakgrund och kan ge en realistisk bild av hur det är i industrin. Vad finns det för typ av jobb där ute? Vi kan vara en hjälp för den som vill diskutera sin framtid med en utomstående person, säger hon.

Genom mentorskapsprogrammet ordnades gemensamma träffar med andra mentorer och adepter. Och Victor Abrahamsson var ansvarig för att se till att han och Agneta Walhagen träffades en gång i månaden under ett läsår. Till exempel över en middag på stan eller på Agneta Walhagens arbetsplats. Han kom också med förslag på vilka frågor de skulle ta upp.

– För att få ut det mesta av ett mentorskap måste man vara lite drivande och inte bara ta emot. Om man träffar en mentor som vill dela med sig av sina erfarenheter i arbetslivet tycker jag att man måste visa entusiasm tillbaka och ha idéer och frågeställningar, säger han.

Övernaturliga människor

Agneta Walhagen tycker att det är viktigt att tidigt komma överens om vad man ska ta upp och vilka förväntningar man har. De var också eniga om att det de talade om skulle stanna mellan dem och byggde på så sätt upp ett förtroende.

– Vi pratade framför allt om mjuka frågor, till exempel hur man håller bra presentationer och möten och hur man plockar fram sina goda sidor. Jag kan ge ett annat perspektiv med mina erfarenheter, men mina åsikter är inte lösningar, säger hon.

Vid en träff hade de till exempel samlat ihop ett antal jobb-annonser och pratade de om vilka jobb Victor Abrahamsson skulle kunna söka. Agneta Walhagen tycker att önskemålen i annonserna är nästan övernaturliga människor.

– Ofta står det att man ska ha flera års arbetslivserfarenhet. Och vi funderade på vad man i stället kan framhäva om man kommer direkt från akademin, säger Victor Abrahamsson.

Inblick i verklighet

Agneta Walhagen tycker att det är en förmån att få vara mentor och få en inblick i de unga vuxnas verklighet.
– Det är spännande att höra hur det är på universitetet. Det hjälper till att förstå deras problematik när de ska välja karriär. Det har jag också nytta av i jobbet eftersom vi anställer många nyutexaminerade, säger hon.

Och Victor Abrahamsson har just nu en tydlig idé om hur den närmaste framtiden ser ut.

– Förhoppningsvis har jag ett år och en månad kvar till disputation. Sedan är jag sugen på att göra en postdok utomlands. Men jag tror inte att jag vill hänga kvar i universitetsvärlden längre än så. Men man ska aldrig säga aldrig, avslutar han. 

5 tips för dig som vill ha en bra mentorskapsrelation

  1. Fundera på vad du vill ha ut av att ha en mentor. Vilka fråge-ställningar skulle du vilja diskutera? Vad är ditt mål?
  2. Ta reda på vilka mentorskapsprogram som finns i närheten. Många är kopplade till högskolor och universitet.
  3. Kolla också upp om det finns något program som riktar sig till den bransch eller den yrkesgrupp som passar dig.
  4. Ansök till ett program.
  5. Var aktiv i relationen med din mentor; kom med idéer och var nyfiken.

 

Ment Life

Agneta Walhagen och Victor Abrahamsson har ingått i mentorskapsprogrammet Ment Life, som samarbetar med Lunds universitet och hämtar mentorer från life science-industrin. Mentorn matchas med en doktorand som forskar inom samma vetenskapliga område. Syftet är att ge doktorander en inblick i hur en karriär inom industrin kan se ut. Inom programmet ordnas också öppna seminarier och studiebesök. 

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera