Fråga oss här!
Vi erbjuder

När svingen sitter

Bygg- och miljöchefen Pirjo Körsén är en inbiten golfspelare som har hittat sin nivå. Även i jobbet kommer hon i kontakt med golfbanor, men då från ett helt annat perspektiv.

Publicerad: Uppdaterad:

När svingen sitter och träffen är klockren då njuter Pirjo Körsén. Rörelsen går genom hela kroppen och ger kraft. Det är knappt hon känner att klubban slår till bollen.

– Men det är ingen garanti för att det blir ett bra resultat, säger hon och förklarar att bollen ändå kan hamna i ruffen.

Utmanar sig själv

Den svårbemästrade ytan med högt gräs är en utmaning att ta sig ur. Målet är att via fairway ta bollen till green, den friserade och jämna ytan, som kan variera i kvalitet. Där kommer hennes skicklighet att putta till sin rätt. Desto mer behöver hon jobba på att förbättra sin sving.

Pirjo Körsén har hittat sin nivå med ett handicap på 22.

– Jag ligger rätt, vilket gör det roligare att delta i tävlingar. Tjusningen med golf är att hela tiden utmana sig själv, vilket också är poängen med handicapsystemet.

Går det dåligt vill hon ha revansch, går det bra är det så roligt att hon vill spela mer. Så det lär dröja innan hon lägger golfklubborna på hyllan.

Global spelare

Det var maken som drog henne till golfbanan för snart tio år sedan. Nu är hela familjen med på rundorna, och semestrarna förläggs till golfbanor världen över, ofta i sällskap med husbilen. Hon har bland annat spelat i Turkiet, Egypten och Sydafrika.

– Det är den perfekta avkopplingen och ett sätt att avreagera sig. Man får frisk luft och träffar nya trevliga människor, säger hon övertygande.

På köpet får hon motion och naturupplevelser i ett öppet landskap. Grodor och ibland sällsynta fåglar förhöjer den känslan.

Miljötillsyn

Även i jobbet som bygg- och miljöchef i Upplands Bro kommer hon i kontakt med golf, men på ett helt annat sätt.

– Vi utövar tillsyn över golfbanor och ser till att de lever upp till miljökraven och intentionerna i Plan- och bygglagen. Till exempel ska dagvatten hanteras så att inte rester från bekämpningsmedel och gödning blir en risk om kemikalier hamnar i vattnet.

Just nu är det skarpt läge för en av landets vackraste golfbanor i Bro Hof.

– Det är för tillfället ett olovligt bygge och man har gjort ingrepp i ett naturreservat, enligt en dom från Mark- och Miljööverdomstolen. Men jag räknar med att det ska lösa sig, bland annat för att naturreservatet inte var tydligt utmärkt och att detaljplanen kan komma att ändras.

Det stör dock inte Pirjo Körsén i drömmen om att en hole-in-one ska slå in.

 

Så rullar du igång

Det finns pröva på golf "pay and playbanor", som man kan spela utan grönt kort. Gå med en erfaren vän eller anlita en instruktör, som lär dig grunderna.

Det gäller att hitta det rätta greppet om klubban och att använda hela kroppen i svingen.Det handlar mer om teknik än styrka och att jobba med handleden för att få rätt tajmning i svingen. Lite muskler underlättar förstås.

I golfbagen ryms 14 golfklubbor: järnset med olika nummer, driver, wedge (passar i högt gräs) och en putter. Klubborna är anpassade till individen, så egna klubbor är att föredra. Välj golfskor med omsorg.

Bra skor underlättar för de långa promenaderna och ger bra fäste som fungerar i vått och torrt och ger balans i slagen.

Klädkoderna är inte lika uttalade idag som tidigare. Piké för männen och kjol för kvinnorna är inte på något sätt nödvändigt på alla banor. Men än i dag går funktion och design hand i hand på golfbanan.

Golfsporten pikade för några år sedan, vilket har pressat avgifterna. En runda med 18 hål kostar normalt från 400 kronor upp till 700 kronor.

Termer att ha koll på

Tee: Utslagsplatsen.

Par: Anger hur många slag som behövs för banan.

Birdie: Ett slag under par.

Eagle: Två slag under par.

Bogey: Ett slag över par.

Handicap: Anger hur duktig man är i förhållande till andra och utjämnar skillnader i skicklighet.

Pirjo Körsén

Jobb: Bygg - och miljöchef i Upplands-Bro kommun.

Utbildning: Miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Familj: Man och två söner, 22 och 23 år.

Bästa golftips: Ha kul i bollen.

Favoritbana: För tillfället den vid Söderåsens nationalpark i Skåne.

Palle Liljebäck

chefredaktör