Fråga oss här!
Vi erbjuder

Linn vill att kompetens ska löna sig

Hittills har djursjukskötaren Linn Stenbom kunnat hantera stressen på jobbet. Hon stortrivs med djuren och kollegorna, men hon gillar inte lönetrappan som gör att högre kompetens och större ansvar inte lönar sig.

Publicerad: Uppdaterad:

När Linn Stenbom börjar sitt nattpass klockan åtta på kvällen är det full fart direkt. En hund behöver akutvård, kanske det krävs operation för att rädda den skadade tassen. Men först måste hunden sövas, vilket är djursjukskötarens ansvar.

– Som enda djursjukskötare på natten kan det bli stressigt att hinna med både akutfallen och ansvaret för de inneliggande djuren. Under delar av natten jobbar jag helt ensam om det inte händer något akut, då tillkallar jag veterinären.

Ibland kan hon känna sig otillräcklig och har påtalat behov av mer personal på natten, men de resurserna finns inte, enligt arbetsgivaren Anacura djursjukhuset i Jönköping.

Djurvårdarna avlastar

Linn Stenbom har själv valt att jobba varannan månad natt, som varvas med arbete dagtid. I gengäld är hon ledig var åttonde vecka.

– Det passa mig bra eftersom jag bor i Skövde och jobbpendlar till Jönköping.

Den ofta höga arbetsbelastningen beror främst på att det är brist på legitimerade djursjukskötare som är svåra att rekrytera. Djurvårdarna kan dock avlasta en del, som att ta blodprov.

Så mycket övertid blir det ändå inte, någon timme i veckan är normalt.

– Här ställer vi upp för varandra, vilket är mycket positivt. Kanske det är typiskt kvinnligt, spekulerar hon. Vi har också en tydlig rollfördelning, där veterinärerna har full koll på vår kompetens och är bra på att delegera.

Jobbar i team

Linn Stenbom, som tog examen våren 2014, gillar sitt jobb som är utmanande, roligt och ansvarsfyllt. Några planer på att lämna branschen har hon inte.

– Det är ofta snabba puckar, särskilt i den akuta intensivsjukvården. Jag gillar också att växla arbetsuppgifter och hela tiden lära mig nya saker. Vi jobbar i team, där vi bland annat tar upp frågor om inköp av ny utrustning och behov av kompetensutveckling.

Däremot är hon mindre nöjd med att hon som medlem i Naturvetarna går på Kommunals avtal.

– Det finns brister i avtalet, särskilt när det gäller ersättning för obekväm arbetstid och jour. Låga löner och en lönetrappa som grundar sig på antal år i yrket gör att hög kompetens och goda prestationer inte lönar sig. Det är trist.

Hennes förhoppning är att djursjukskötarna ska bli tillräckligt många för att Naturvetarna ska kunna teckna ett avtal för dem med arbetsgivaren, SLA. Då räknar hon med att det ska löna sig att höja kompetensen, ta större ansvar och prestera på en högre nivå.