Fråga oss här!
Vi erbjuder

Dopning – genvägen till snabba cash och en snygg kropp

Gula ledartröjan svischar förbi. Snabba fötter springer i mål. Nya rekordhopp. Men är det på riktigt eller är det dopning? Forskare försöker springa ikapp doparna.

Publicerad: Uppdaterad:

– Inom elitidrotten är det helt enkelt så att det handlar om så mycket pengar att det är värt att ta risken, säger Christer Malm.

Han är forskare vid Umeå universitet och har under de senaste åren utvecklat ett test för att avslöja dopning med det egna blodet. Bloddopning går ut på att idrottarna tappar enheter av sitt eget blod i god tid innan den önskade maximala prestationen, fryser in det och sedan för tillbaka det i kroppen inför tävlingen. Det ökar blodets syreupptagningsförmåga och därmed uthålligheten (se faktaruta). Att använda sig av det egna blodet gör att det är nästan omöjligt att upptäcka och avslöja.

– En otränad person presterar ungefär tjugo procent bättre, en elitidrottare förbättrar sig med en procent. Men det kan mycket väl vara skillnaden mellan att komma på tjugofemte plats och att vinna en medalj, förklarar Christer Malm.

Ett hemligt fingeravtryck

Riktigt hur det nya testet fungerar kommer Christer Malm nog aldrig att avslöja, dels för att han och hans kollegor har startat ett företag och sökt patent och dels för att doparna ska ha svårare att hitta sätt att manipulera testresultatet. Han beskriver det i det närmaste som ett unikt fingeravtryck som skiljer sig från det vanliga blodet.

– Det är direkta markörer som är nedbrytningsprodukter och som enbart finns i blod som har varit fryst, förklarar han.

För att undvika falska positiva resultat har Christer Malm testat metoden på olika grupper som män, kvinnor, idrottare och testpersoner som medvetet har blivit bloddopade.

Passkontroll

– Hittills ser det väldigt bra ut, det är av yttersta vikt att det inte blir falska positiva resultat. Sedan ska testet utvecklas så att det är enkelt att använda och ska helst bli standard i alla dopningslaboratorier.

För att bli det måste WADA (World Anti-Doping Agency) godkänna testet, precis som alla andra tester som används.

Inom sporter som fokuserar på styrka är användning av anabola androgena steroider (AAS) ett sätt att höja prestationen. AAS är ett samlingsnamn för preparat som innehåller syntetiskt manligt könshormon, testosteron, som ökar muskelmassan snabbt. Lena Ekström och hennes forskargrupp vid Karolinska institutet gjorde för några år sedan ett genombrott när de kunde visa att personer med en specifik genetisk variation kunde förbli oupptäckta i dopningstesterna.

Deras urin innehåller helt enkelt inte testosteron även om de har dopat sig med det. Sedan dess har hon och hennes kollegor studerat hur olika faktorer som kön, användning av läkemedel som preventivmedel, sjukdomar eller olika doser och administrationssätt av dopningsmedel påverkar testresultaten.

– Numera gör man longitudinella studier, det betyder att man samlar ihop provresultaten för varje idrottare över tiden och jämför de med varandra. Det blir som ett pass och man kan se om någonting sticker ut, förklarar Lena Ekström.

I hennes forskning ingår också försökspersoner som får en dos av AAS
för att sedan kunna göra tids- och dos-studier. Målet är att förfina testerna för att kunna upptäcka mindre mängder steroider eller till och med ämnen som inte lämnar kroppen via urinen.

– Det är krångligare att samla in och skicka blod till analys, en möjlighet skulle kunna vara att samla blod på filterpapper, spekulerar hon.

Stark är det nya smal

Hennes doktorand Annica Börjesson jobbar även på dopingjouren som tar emot anonyma samtal från personer som använder AAS, eller oroliga anhöriga. Hon berättar att dopningen blir allt vanligare på gymmen och även bland kvinnor.

– Hos kvinnor är stark är det nya smal, en snygg yta är väldigt viktigt och dopning erbjuder en genväg till en stark och snygg kropp, säger hon.

Ett stort problem är biverkningar som kan vara bestående, speciellt för kvinnor. Ökad kroppsbehåring, en djupare röst och en förstoring av klitoris kan vara konsekvenserna av dopning och tyvärr finns det inte heller någon behandling. Annica Börjesson ska bland annat göra en studie om andra långtidseffekter på hela kroppen med hjälp av registerdata och redan insamlade prover.

– Dopning finns både inom elitidrotten och inom samhället men det anses inte riktigt som samhällsproblem. Vi måste öka kunskapen inom sjukvården, både för att kunna jobba förebyggande och för att kunna hjälpa dem som vill ha hjälp men inte vågar tala om det eftersom dopning är illegalt, menar hon.

Steget efter

Lena Ekström, Annica Börjesson och Christer Malm är överens om att doparna är väldigt pålästa och kunniga. På forum som Flashback förs ganska avancerade diskussioner om de olika dopningsmedlen och hur man kan förbli oupptäckt och egentligen ligger forskarna och dopningslaboratorierna hela tiden steget efter.

– Speciellt vad det gäller steroider går det att manipulera testresultaten genom att förändra substanserna. Proffsdoparna kan sin molekylärbiologi, säger Christer Malm.

Text: Natalie von der Lehr

Bloddopning

Går ut på att öka antalet röda blodkroppar i blodet. De röda blodkropparna transporterar syre, därmed ökas blodets syreupptagningsförmåga och uthålligheten. Kan ske på olika sätt:

  • EPO (erytropoein): ett hormon som ökar kroppens produktion av röda blodkroppar.

  • Transfusion av blod från donator.

  • Transfusion av det egna blodet – idrottaren tappas på blod i god tidinnan den maximala prestationen ska uppnås, blodet fryses in och transfuseras sedan tillbaka.

Både användning av EPO och blodtransfusion från donator är lätta att fånga upp i tester, det har hittills däremot varit omöjligt att bevisa bloddopning med det egna blodet.

 

Anabola androgena steroider (AAS)

Ett samlingsnamn för preparat som innehåller syntetiskt manligt könshormon (testosteron) och är de dominerande dopningsmedlen inom sporter där det behövs mycket styrka. AAS har två huvudsakliga effekter:

  • Anabol effekt – tillväxt av muskelmassa och styrka.

  • Androgen effekt – utveckling av manliga karaktärsdrag som djupare röst samt skägg- och hårväxt.

Användningen kan leda till allvarliga fysiska, psykiska och sociala problem, som hjärt- och kärlsjukdomar, potensbesvär, depression, aggressivitet och relationsproblem.


Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar