Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fråga en naturvetare: Hur ta kål på mördarsnigeln?

Vilket är bästa sättet att bli av med mördarsniglar? Bör de döda sniglarna ligga kvar i gräset?

Publicerad: Uppdaterad:

Mördarsniglar eller spansk skogssnigel blir man inte av med. Vi får acceptera att de finns men göra det svårt för dem. De älskar högt gräs och andra platser där de kan gömma sig för solen. Så fort luftfuktigheten blir hög ger de sig ut på jakt efter föda.

På platser där det brukar finnas sniglar lägger man på våren ut järnfosfat i små högar. Det finns flera produkter på marknaden, en av dem är ferramol. Sniglarna äter av detta och dör inom en vecka. Då minskar man populationen redan från början. Sedan får man fortsätta att med jämna mellanrum lägga ut järnfosfat. De första behandlingarna på våren är viktigast, även om man inte sett en enda snigel. Det är inte farligt för fåglar och andra djur.

Vet man var de har sin barnkammare kan man vattna ut nematoder som tar död på små och unga sniglar. Kortklippt gräs, komposten på avskild plats, öppen jord som bearbetas är exempel på åtgärder som gör att sniglarna trivs sämre. Att samla in så många man orkar är bra. Döda sniglar bör inte ligga kvar på marken då det blir föda åt andra sniglar. Bättre att döda dem mekaniskt än att lägga dem i salt, som de lätt kan snigla sig ur.

Birgitta Svensson, försöksledare vid SLU, Alnarp

Kommentarer

Kommentera