Fråga oss här!
Vi erbjuder

Beatrice fångade jobbet genom nätverkande

Nästan direkt efter exjobbet började agronomen Beatrice Ramnerö sitt nya jobb på Lantmännen. Där ska hon kika närmare på vilken kompetens som behövs inom Lantmännen för att möta behoven från framtidens lantbruksföretag.

Publicerad: Uppdaterad:

– Idag har lantbruksföretag helt andra förutsättningar jämfört med tidigare då både marknaden och företagen blivit allt större. Jag ska även undersöka hur vi långsiktigt tryggar den kompetensförsörjning som behövs.

Varför är detta en viktig fråga?

– Det signaleras från flera håll inom branschen att de har svårt att hitta den kompetens de behöver. Det gäller både erfaren och nyutexaminerad kompetens med rätt profil. En utmaning är också att få unga intresserade av att vidareutbilda
sig inom lantbruk och produktion.

Vilken kompetens tror du kommer vara viktig för lantbruket?

– En djupare förståelse för marknaden och för hur den påverkar det enskilda lantbruksföretaget. Kompetens kring ny teknik, personalfrågor och miljöfrågor kopplade till lantbruket är också efterfrågade, för att nämna några.

Hur fick du jobbet?

– Under studietiden var jag engagerad som kårordförande och så driver jag projektet Agronomuppropet. Jag tror att nätverkandet kan ha bidragit till att jag fick jobbet. Jag ringde för att berätta mer om mig och vad jag kan bidra med. Vi bokade ett möte och sedan blev jag erbjuden att jobba med detta projekt.

Varför ville de ha dig?

– Dels för att jag är agronom med kunskap om lantbruksföretag. Men även för att jag jobbat med liknande frågor i kåren och genom egna initiativ under studietiden.

Vilken personlig egenskap är bra för ditt jobb?

– Att jag vågar ta för mig, kan ha bidragit till att de la märke till mig. Även att kunna jobba självständigt är viktigt eftersom jag ensam ska driva projektet framåt med stöd från min närmaste chef.

Tips till andra nyexaminerade?

– Sök inte bara utannonserade jobb. Ring företag som du är intresserad av och berätta varför du vill jobba hos dem och vad du kan bidra med. Ett nej är det värsta som kan hända. Ett annat tips är att engagera sig i annat under studietiden. Gå med i kåren, starta eget företag eller engagera dig fackligt. Det ger dig annan kompetens som väger minst lika tungt som din utbildning.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar