Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fråga en naturvetare: Vilka blommor passar inte i midsommarbuketten?

Hur får man ihop sju sorters blommor utan att plocka någon som är fridlyst, giftig eller som man bör undvika av någon annan anledning?

Publicerad: Uppdaterad:

Självklart ska man undvika fridlysta växter, men många av dem är ju fridlysta just för att de är ovanliga och det är ganska liten risk att man träffar på dem. Finns det mycket av en växt, är risken liten att man ställer till stor skada genom att plocka några få exemplar till sin midsommarbukett. Men orkidéer ska man alltid låta bli.

Sen får man inte plocka vedartade växter utan markägarens tillstånd. Något att tänka på om man vill göra som i visan "Du lindar av olvon en midsommarkrans..."

Vissa växter är giftiga och då gäller det i första hand att undvika dem med växtsaft som kan vara irriterande, som törelväxter och skelört. Odört, som lär ha varit den giftiga ingrediensen i Sokrates giftbägare, kan kanske förväxlas med det vanliga hundkexet, men den förra har kal rödfläckig stjälk och är betydligt ovanligare.

Brännässla vill man rimligen inte ha i sin midsommarbukett och jag skulle nog undvika alla arter av tistlar. Av luktskäl skulle jag inte heller plocka getrams, där blommorna visserligen luktar vanilj, men stjälken luktar avlopp. Röllika luktar också rätt illa och blommande rönn är ingen höjdare. Vissa gräs och ormbunken örnbräken kan man lätt skära sig på när man försöker slita av dem.

Per Erixon, Trädgårdsintendent Uppsala linneanska trädgårdar

Kommentarer

Sofia 2015-06-12

Varför då, Mattias? De ger ju fin fäg till majstången...

Mattias 2015-06-12

Lupiner. Plocka gärna. Släng i soporna eller bränn upp, så många som möjligt. Eller ännu hellre gräv upp dem. Och ha dem absolut inte i majstången, helgerån!

Johan 2015-06-11

Gräs och ormbunkar betraktas ju inte som "normala" blomväxter. Tistlar och brännässla - hm, nog ingen risk! De sju sorterna ska väl helst vara i blom. Bra då om de inte vissnar direkt och tappar kronbladen som smörblommor eller sluter sig som ängshaverot. Tjärblomster blir ju lite klippigt och en del korgblommiga är fulla av tripsar (små svarta insekter) som man inte vill ha myllrande på kudden. När det gäller växter som stinker finns ju många av välja på! kolla i floran hur många som börjar på "Stink-"! Och de som doftar kan göra detta så starkt att man får ont i huvudet! Nej detta verkar så svårt att Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Artdatabanken och Folkhälsomyndigheten får gå ut med en rekommenderad lista på 7-8 tillåtna arter och hur de ska hanteras.
Kommentera