Fråga oss här!
Vi erbjuder
Karin Amnå var med och startade akademikerföreningen på Ica. I dag är hon ordförande för Svensk förening för näringslära, öst.

Karin har koll på mattrenderna

Ekologiskt, hälsosamt och glutenfritt säljer allt bättre. Nu vill kostvetaren Karin Amnå på Ica få oss att äta mer klimaträtt och slänga mindre. Mer frukt och grönt, och mindre rött kött står högt på önskelistan.

Publicerad: Uppdaterad:

Det pekar uppåt för mycket på Ica. Flera av trenderna går kostvetaren Karin Amnås väg. Hennes fokus ligger på hälsa och allergi.

Bara någon vecka innan vi träffas på huvudkontoret i Solna har Livsmedelsverket släppt sina nya kostrekommendationer.

– De står vi helt bakom. Vi var en av remissinstanserna och hade chans att påverka inriktningen, säger hon.

En nyhet är att man har vidgat råden till att också gälla klimat och fysisk aktivitet.

– Klimat och hälsa går hand i hand. Mer frukt och grönt, och mindre rött kött är bra för både jordklotet och människan. Detsamma gäller mindre smör och mer olja, som innehåller nyttigare fettsyror.

Hon påminner om att kossorna släpper ut den potenta växthusgasen metan, som bidrar till att klimatet blir varmare.

Glutenfritt peakar

Ännu en trend är att försäljningen av glutenfritt och laktosfritt pikar. Även de som inte är intoleranta mot födoämnena undviker dem.

– Egentligen finns det inte fog för det. De som känner sig bubbliga i magen testar gärna glutenfritt, vilket ibland kan leda till förbättring. Att testa på egen hand är dock inget jag rekommenderar, då det försvårar en eventuell framtida utredning.

Hon förklarar att symptomen kan vara diffusa och varierar mellan individer, men för de allra flesta påverkas magen av små doser. För laktosintoleranta skiljer sig acceptansen mellan individer, en del klarar större doser än andra.

– Här är det inte lika riskfyllt att experimentera själv och att utesluta laktos kan i vissa fall hjälpa mot så kallad mjölkmage.

Eko växer

Även ekologiskt växer så det knakar. Under första kvartalet 2015 har försäljningen ökat med 59 procent och utgör 4,5 procent av det totala sortimentet hos Ica.

– Många sätter likhetstecken mellan eko och hälsa, vilket kan stämma ibland, men inte generellt. Glädjande däremot att allt fler bryr sig om klimat, miljö och djuromsorg. Det avspeglar sig bl.a. i att allt fler väljer bort den danska fläskfilén och föredrar svenskt.

Som expert har Karin Amnå koll på lagar och regler om livsmedel. Det kan gälla allt från kriterier till vilka hälsopåståenden man får göra för olika livsmedel, till märkning på förpackningen. Det är reglerat på EU-nivå och är ett skydd för konsumenterna.

En annan del i jobbet är att allergianpassa och näringsberäkna recepten på Ica.se.

– Lika viktigt är att hålla sig uppdaterad med vad som händer i branschen. Så det blir en del mässor och konferenser, nu närmast en allergimässa i Barcelona. Kanske jag hittar några intressanta produkter som kan passa Ica.

Bröd backar

Om flera trender pekar uppåt, vilka produkter backar?

– Det skulle i så fall vara kolhydratrik mat, som pasta, potatis och bröd. Desto märkligare är att konsumtionen av smör och grädde ökar.

Kanske det beror på att folk vill ha "rena" livsmedel utan tillsatser, spekulerar hon. Även modedieter som LCHF, low carbohydrate high fat, spelar säkert in.

– Den dieten kan fungera kortsiktigt på vissa individer enligt några studier, främst de som lider av kraftig övervikt. Men den är mer tveksam på lång sikt och går stick i stäv med allt vi vet om mättade fetter som bland annat täpper igen blodkärlen. Att byta ut de fetterna mot olivolja och rapsolja är helt klart att föredra.

Guider i matdjungeln

Att frukt och grönt är nyckel till bättre hälsa märks tydligt på Icas huvudkontor. Det går inte att motstå fruktkorgarna som dignar av klementiner, bananer och äpplen.

Innan vi skiljs åt får jag två broschyrer, som bland annat Karin Amnå står bakom. De ger guidning till smarta hälsoval och hur man kan äta klimaträtt.

 

Startade fackklubben på Ica

Karin Amnå var med och drog igång Akademikerföreningen på Ica för nio år sedan och har suttit med i styrelsen sedan dess.

– Vi har inflytande och arbetsgivaren lyssnar på oss i frågor om omorganisationer, chefstillsättningar och annat.

Även löneprocessen fungerar sakta men säkert bättre nu med mer individuella och differentierade löner.

– Allt fler väljer att förhandla själva eller med hjälp av Akademikerföreningen, vilket har visat sig ge mer i plånboken.

Att det går bra för Ica avspeglar sig dock inte på lönehöjningarna.

– Folk trivs lite för bra här, med låg personalomsättning som följd. Företaget följer märket, eller stupstocken som det också kallas, alltså den lägsta nivån enligt avtal.

 

SFN samlar mat- och hälsoexperter

Karin Amnå är en engagerad person. Hon är också ordförande för Svensk förening för näringslära öst. SFN samlar alla yrkesgrupper som är intresserade av mat, näringslära och hälsa. Föreningen finns även i väst samt i Sydsverige.

Dessa är dietister, nutritionister, kostvetare och agronomer. Även andra är välkomna.

Vad är ert uppdrag?

– Skapa kontaktytor och nätverka mellan olika professioner kopplade till näringslära, vilket vi bland annat gör genom att bjuda in till möten/föreläsningar efter jobbet, ofta på en intressant plats, nu senast på en dansk restaurang med ekologisk snabbmat.

Det låter som en paradox?

– Nej, inte alls. Återvinning är en grundtanke, där allt tas till vara och inget slängs. Nyttigt och billigt till på köpet. Kom ihåg att en fjärdedel av all mat som lämnar mataffären slängs.

Vad står på programmet nästa gång?

– I höst blir det bland annat en nätverksträff kring Linkedin och vi kommer att ha en saltskola, bland annat i syfte att lära oss mer om saltets positiva, men så klart även negativa egenskaper

Dessutom ingår en nordisk nutritionstidning i medlemskapet.

– Det ligger i linje med vår idé att hålla medlemmarna uppdaterade om senaste nytt inom nutritionsområdet.

 

Karin Amnå

Aktuell: Hälso- och allergiexpert på Ica. Ordförande för Svensk förening för näringslära.

Utbildning: Kostekonom (kostvetare i dag), magisterprogram vid Uppsala universitet.

Drivkraft i jobbet: Engagemang.

Familj: Man, två söner fyra och sex år.

Gör efter jobbet: Umgås med familjen. Träffa vänner. Träna.

Bästa mattips: Se till att ha goda fräscha grönsaker hemma, de utgör grunden i matlagningen.

Håller igång med: Cyklar till och från jobbet året runt. Springer. Går på olika gruppträningspass. Och sist, men inte minst – står upp vid skrivbordet.

 

Kommentarer

Kommentera