Fråga oss här!
Vi erbjuder

Han kör eget efter pension

Nils-Gunnar Sahlman lämnade ett tufft jobb när pensionsåldern närmade sig och startade eget. Vinsten blev frihet, en lagom stressnivå och möjligheten att fortfarande vara med och utveckla nya metoder.

Publicerad: Uppdaterad:

– Som pensionär vill jag ha tillräckligt med jobb så att jag är någorlunda sysselsatt och håller mig igång. Sätter man sig och vilar tror jag att man tynar bort ganska snart, säger Nils-Gunnar Sahlman.

Han valde att sluta sitt jobb som miljöchef i Botkyrka när han närmade sig pensionsåldern, för att i stället starta eget. Nu, nio år senare, är han konsult med uppdrag hos kommuner och miljökontor.

– Mitt första uppdrag fick jag av Sveriges kommuner och landsting, SKL. De ville ha hjälp med att ta fram en modell för att beräkna taxor inom miljöbalken. Det gav draghjälp åt företaget och jag fick förfrågningar från kommuner om hjälp med att räkna på deras resursbehov.

Lättare att jobba längre

Nu har han har tagit fram modeller för hur kommunerna kan göra detta själva. De matar in uppgifter och får en rapport för behovsutredning: pengar, resurser, utgifter och intäkter. Grunden är de taxor och metoder SKL använder sig av. Och som Nils-Gunnar Sahlman en gång i tiden jobbade fram.

– Den som hör av sig till mig vill ha ett jobb gjort och behöver ha den kunskap jag har. I stort sett möter jag alltid positiva attityder.

Nils-Gunnar Sahlman tror att det är mycket lättare att jobba längre som egen företagare än som anställd. Att vara miljöchef är ett tufft jobb och han tyckte att han hade gjort sitt. Det var mindre ansträngande att få in jobb till det egna företaget.

Husbilen på semester

– Har man haft ett någorlunda bra jobb har man alltid pensionen att falla tillbaka på. Då har man inte den ekonomiska pressen att hela tiden få in uppdrag. Har man passerat 65 kan man närsomhelst gå i pension.

Han talar också om friheten i att rå sig själv. Om hur han och hans fru passar på att ta husbilen och åka på semester när det inte är så mycket att göra. Frun har tagit över företagets ekonomi och administration sedan hon också gick i pension. Planen är att fortsätta så länge det finns en marknad och så länge det är kul.

– Det roligaste tycker jag är att få fortsätta vara med och utveckla metoder.

Gympa hjärnan

Nils-Gunnar går kurser och läser mycket för att till exempel följa lagstiftningen inom miljöområdet. Han löser Sudoku varje dag för att gympa hjärnan. För att hålla sig frisk försöker han hitta en lagom stressnivå och hålla igång både kroppen och hjärnan.

– Jag kommer inte att vara arbetslös, varken arbetsmässigt eller privat. Jag ser alltid till att ha att göra: med trädgården, barn och barnbarn, att bygga om huset eller med företaget. Har man turen att ha hälsan i behåll tycker jag att man ska jobba så länge man kan.

Nils-Gunnar Sahlman 

Ålder: 71 år.

Jobbar med: Behovsutredningar, taxor och avgifter, arbetsmetoder och i vissa fall mentorskap för kommunernas miljökontor

Utbildning: Miljöinspektör.

Tidigare yrke: Miljöchef i Botkyrka kommun. Har jobbat med ADB-stöd för miljökontor, utbildningar inom miljöområdet, organisations- och resursfrågor.

Bästa miljötips: Handla ekologiskt, om alla ställer krav på ekologisk mat och andra produkter skulle vi snart få helt omställda näringar inom alla områden.

Drivkraft i jobbet: Nyfikenheten, att hålla sig i gång och att fortsätta att utveckla sig själv och andra.

Gör en ledig dag: Umgås med familjen, gör något kul med barnbarnet, fixar med huset och husbilen, fotograferar.

 

Nils-Gunnars tips till den som funderar på att starta eget i pensionsåldern

• Tänk efter vad du är bra på och tycker är roligt. Det är det du ska syssla med.

• Lägg upp en strategi för att hålla kunskaperna vid liv. Du måste ständigt uppdatera din kunskap och hänga med.

• Fortsätt också att utveckla dig. Gå kurser och läs på.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Eva Grundelius 2015-06-14

Hej & kul att se att du håller igång. Minns fortfarande att du uppmuntrade mig att bli konsult/företagare i ett samtal vi hade för drygt 25 år sedan - och det är ju ett liv som passar också mig, jag får var kreativ och har stor frihet.
Kommentera