Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fråga en naturvetare: Hur spårar man jordgubbar?

Kan man lita på att svenska jordgubbar har odlats i Sverige? Är det möjligt att spåra källan?

Publicerad: Uppdaterad:

Ett lågt pris eller om bären uppges komma från ett område där sorten inte skördas vid aktuell tidpunkt kan göra våra kontrollanter misstänksamma. Eventuella dokument kollas och leverantören kontaktas.

Om misstanke kvarstår kan man skicka ett prov för analys till ett labb i Tyskland. Analysen bygger på att vissa grundämnen förekommer i olika stor utsträckning i olika regioner och länder i Europa. Genom kartläggning kan man skapa en profil för olika regioner.

Dessutom analyseras isotoper av syre och väte i vattnet. Det vatten som avdunstar från haven innehåller en liten andel syre och väte med en eller två extra neutroner. Dessa isotoper är tyngre än de vanliga och kommer därför att regna ner snabbare än de lättare isotoperna. Förekomsten av de tyngre isotoperna är störst på Iberiska halvön och minst i norra Skandinavien.

Laboratoriet gör en sammanvägning av förekomsten av grundämnen och isotoper i vattenmolekylerna, som matchas mot den profil som finns för den plats som innehavaren uppger att produkten kommer ifrån. Svaret är klart inom två till tre veckor.

Kristina Mattsson, hortonom på Jordbruksverket

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar