Fråga oss här!
Vi erbjuder
Fyllning och packning av biologiska läkemedel kommer att ske i Södertälje.

Fjäder i hatten för svensk life science

Glädjen var stor på Astra Zeneca i Södertälje när beslutet kom om att lägga tillverkningen av biologiska läkemedel där. Det här ger självförtroende för svensk life science, menar Ivar de la Cruz på Naturvetarna. Men det finns skeptiker som undrar om Sverige ska bli ett tillverkningsland.

Publicerad: Uppdaterad:

Redan i höst tas första spadtaget till den högteknologiska anläggningen vid Gärtuna i Södertälje, om allt går enligt planerna med tillstånd och annat.

– Vi blev jätteglada när vi fick beskedet att Astra Zeneca valde Södertälje i konkurrens med England och USA. I dag tillverkas inga biologiska läkemedel här, säger Mai Truong, ordförande i Akademikerföreningen på företaget i Södertälje.

Stora molekyler

Biologiska läkemedel med stora molekyler, står redan i dag för hälften av Astra Zenecas forskningsportfölj och den delen lär växa.

– Forskning och utveckling av små molekyler, som är vår styrka här i Sverige, kommer inte att försvinna, men kan komma att minska. Därför är det så viktigt att den nya anläggningen hamnar här.

Naturvetare behövs

Företagsledningen räknar med att satsningen kan ge 150 till 250 nya kvalificerade jobb i ett första steg. Det behövs både ingenjörer och naturvetare till jobb med teknisk utveckling, kvalitet och säkerhet, men också ledning och management.

– Och inte minst ger det utvecklingsmöjligheter för oss som jobbar här. Experter från andra länder kommer att behövas, vilket kan vara en utmaning när det gäller bostäder och att hitta bra lösningar för medföljande familjer, säger Mai Truong.

Även Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz är euforisk över satsningen.

– Det är en fjäder i hatten för Astra Zeneca och svensk life science. Det här ger självförtroende och visar att företaget står starkt på egna ben. Nu gäller det att förvalta den chansen.

"Det osar framtid"

Han påminner om att Gärtuna är Astra Zenecas största produktionsanläggning i världen med 3 800 anställda.

– Det här ett kvitto på att anläggningen ligger i framkant och levererar med hög kvalitet och effektivitet. Enligt vd och koncernchefen Pascal Soriot valde man Sverige för att det finns en bra forsknings- och talangbas här.

Mycket talar också för att satsningen ger ringar på vattnet. Ivar de la Cruz menar att utveckling och tillverkning går hand i hand.

Sverige blir tillverkningsland?

I dag finns forskningen på biologiska läkemedel inom det globala forskningsbolaget Medimmune, som har sitt säte i Gaithersburg i Maryland, USA.

Statsminister Stefan Löfven är också förtjust. "Det här osar framtid"' som han uttryckte det.

Men alla är inte lika positiva.

– Det här är förstås bra, då tillverkning genererar andra jobb. Men frågan är var de riktigt kvalificerade jobben hamnar. Håller Sverige på att bli ett tillverkningsland, är det den utvecklingen vi vill ha? säger professor Pontus Braunerhjelm, vd för Entreprenörskolan.

 

Satsningen i siffror

- 285 miljoner USD, motsvarande 2,3 miljarder kronor, är investeringen värd.

- Byggstart hösten 2015. I ett första skede 2018 används de ännu inte godkända medlen i kliniska prövningar. Ett år senare beräknas de första biologiska läkemedlen nå apotekshyllan.

- 150-250 nya kvalificerade jobb räknar man med. Det kan följas av fler om anläggningen byggs ut.

- Fyllning av de känsliga molekylerna i slutna ampuller och packning kommer att ske i den nya fabriken.

 

Vad är biologiska läkemedel?

- Stora molekyler som har sin källa i biologiskt material, som celler och vävnader, och har renats fram.

- De är känsliga för förändringar i tillverkningsprocessen och är komplexa.

- Några exempel är vacciner, enzymer, peptider, vissa komplexa polysackarider.

- Astra Zenecas forskningsportfölj består till hälften av stora molekyler. I Mölndal är det forskning på små molekyler som gäller.

- Företagets biologiska läkemedel har fokus på andningsvägar, inflammation, kardiovaskulära sjukdomar, onkologi, neurologiska sjukdomar, vacciner och infektioner.

Kommentarer

Kommentera