Fråga oss här!
Vi erbjuder

Ny bok: Planetens herre och ekosystemets skräck

På 70 000 år har människan gått från att vara ett djur bland andra, till att odla jorden, tämja djuren och till slut överskrida sina egna biologiska begräsningar. Yuval Noah Hararis bok Sapiens släpptes nyligen på svenska.

Publicerad: Uppdaterad:

Ett svart bokomslag med ett fingeravtryck, författarens allvarliga ansikte och en boktitel som förpliktigar: Sapiens En kort historik över mänskligheten. Det känns som en tung bok.

Den börjar med Big bang, men går snabbt vidare via andra människoarter till Homo sapiens så kallade kognitiva revolution för 70 000 år sedan.

– Innan dess var vi ett obetydligt djur, men då inträffade något som gör att vi i dag styr på planeten. Vi utvecklade vår förmåga att skapa och tro på fiktion, säger författaren och historikern Yuval Noah Harari.

Schimpanshimlen

Detta är den röda tråden, hur vår fantasi och vilka berättelser vi tror på formar vår historia. Yuval Noah Harari talar om hur detta gör att ett stort antal människor kan komma överens om gemensamma lagar och samarbeta.

– Det här gör oss unika. Du kan aldrig få en schimpans att göra något genom att lova att han ska komma till schimpanshimlen och äta massor av bananer när han dör. Och du kan inte få hundratals schimpanser att samarbeta.

Författaren har en ganska vid definition av fiktion. Att till exempel stater, pengar, mänskliga rättigheter, gudar, företag och konst alla är baserade på en berättelse. Han säger att alla konflikter handlar om att vi tror på olika saker. Inte om mat eller territorium.

Cyborgteknik

Sapiens berättar människans historia via utvecklingen inom jordbruk och vetenskap. Författarens beskriver hur framstegen har påverkat oss och vår omgivning. Han spekulerar även i hur framtiden kan se ut med biologisk ingenjörskonst och cyborgteknik. Och avslutar med hur människans ökande makt över naturen försämrar för andra arter i ekosystemet. Och för oss själva.

Vetenskap

Boken visar sig vara relativt lättläst och underhållande. Språket flyter och författaren bjuder på dramatik, humor och en skepsis till om vår utveckling verkligen går åt rätt håll. Yuval Noah Harari är historiker, men använder kunskap från flera vetenskapliga områden, som evolutionsbiologi, psykologi, teologi, genetik, filosofi och antropologi.

Även om det finns exempel från många olika källor är detta ingen opartisk faktabok. Författaren tycks vilja få läsaren att fundera och ifrågasätta. Och jag tycker att man kan skymta hans egna åsikter genom vad han väljer att berätta och hur han gör det.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar