Fråga oss här!
Vi erbjuder
Öppna fiskodlingar läcker näringsämnen. Slutna system är bättre för omgivningen.

"Vi måste odla fisk"

Hos svenska Naturskyddsföreningen är man positiv till fiskodling och tycker att det behövs vattenbruk för att försörja världen med fisk och skaldjur.

Publicerad: Uppdaterad:

– Vi måste odla fisk, men vi måste göra det på ett bra sätt, säger Ellen Bruno, sakkunnig för marina ekosystem och fiske.

Hon säger att det framför allt finns två saker att förbättra. Det ena är fodret. Här behövs vegetabilier och mikrober som alternativ till att utfodra med fisk. Så att man inte stoppar in mer fisk i odlingen än man får ut.

Det andra är att undvika påverkan på omkringliggande ekosystem. När fisken odlas i öppna system, till exempel nätkassar i havet, läcker näringsämnen ut och ger övergödning i omgivande vatten. Det är också en risk för att fiskar i odlingarna smittar sina vilda släktingar med sjukdomar och parasiter. Och att rymlingar korsar sig och påverkar genuppsättningen i de naturliga fiskbestånden.

– Fiskodling är bra jämfört med det överfiske vi har i haven i dag. Men framför allt är det bättre jämfört med uppfödning av andra djur på land, både etiskt och när det gäller näringsutnyttjande och koldioxidutsläpp, säger Ellen Bruno.

Lästips: Miljöanpassat vattenbruk i Sverige, Naturskyddsföreningen.

Läs mer om vattenbruk:

Havsbruket kliver upp på land

Som en fisk på torra land - om framtidens vattenbruk

Varför odlar man tropiska jätteräkor i Uppsala?

En åker under ytan - om odling av brunalger

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar