Fråga oss här!
Vi erbjuder

Varför odlar man tropiska jätteräkor i Uppsala?

– Vi får otroligt mycket förfrågningar, trots att vi ännu inte serverat en enda räkmacka, säger Matilda Olstorpe, forskare vid SLU och vd för Vegafish som odlar jätteräkor i ett slutet system i Uppsala. 

1. Varför just jätteräkor?

– Vi var först inne på att odla fisk. Men vi insåg att det är många som avstår från att äta jätteräkor med tanke på den miljöpåverkan och de dåliga arbetsförhållanden den odlingen har.

2. Vad är det räkorna äter?

– Vi ville utveckla ett hållbart sätt att producera fiskfoder av restprodukter från samhället. Sånt som vi inte kan eller vill äta. Nu har vi räkorna i ett slutet system där maten odlas i samma bassäng. Det fungerar genom så kallad biofloc, en sammansättning av bakterier, alger och mikrosvampar som producerar mat till räkorna.

Men eftersom vi stoppar i räklarver och tar ut stora räkor behöver vi tillsätta lite annat räkfoder också. Här tänker vi oss att de skulle kunna äta rester från livsmedelsindustrin, som ärtor eller fiskbiprodukter.

3. Hur fungerar det slutna kretsloppet?

– Vi ympar vattnet med de mikroorganismer vi vill ha och de får växa till tillsammans med räkorna. Mikroorganismerna bildar biofloc och blir både foder och reningssystem. De hämmar också tillväxt av andra mikroorganismer så att vi har friska räkor. Vi mäter vattenkvalitet och sätter eventuellt till lite mer mikroorganismer för att hålla systemet i balans.

4. Vad skulle det mer kunna användas till?

– Vi skulle kunna odla fisk och andra filtrerande djur som klarar sig på vegetabilisk föda. Och rovfiskar som sik, gös och abborre i början av deras produktionscykel.

5. Hur ser framtiden ut?

– Det har varit kul att vara först i Sverige, men det har varit tungt ibland att ta sig igenom regelverk för något ingen gjort förut. Nu är dock alla tillstånd klara i Uppsala. Vi är beredda att starta odlingar på ställen där det finns spillvärme att använda. Man kan tänka sig att vi odlar fisk på ett ställe och räkor på ett annat.

Läs mer om vattenbruk:

Havsbruket kliver upp på land

Som en fisk på torra land - om framtidens vattenbruk

En åker under ytan - om odling av brunalger

"Vi måste odla fisk" - Naturskyddsföreningen om vattenbruk

Senast uppdaterad: