Fråga oss här!
Vi erbjuder
Höstflox, Phlox paniculata ’Morfar Albert’ har odlats i Stockholm sedan 1920-talet. Bild: Svenskt kulturarv

Trender i trädgårdstäppan

Dags att ta fram spaden och handskarna och sätta fart i trädgården, på fönsterbrädan, på en lånad markplätt eller på balkongen. I år är jorden i centrum. Och vi odlar både nytt och nygammalt.

Publicerad: Uppdaterad:

I år är det International year of soils*, alltså jordens år. Svart fet mylla, roströd fuktig tropikjord, torrsprucken brun ökenjord. En av våra viktigaste naturresurser och en förutsättning för att kunna odla växter. Och det märks i årets trädgårdstrender.

– Vi har flera seminarier om jord. Till exempel hur man kan kompostera biologiskt hushållsavfall och hur man bygger upp en växtbädd för att nyplanterade träd ska må bra, säger trädgårdsrådgivare Annica Larsdotter, som ansvarar för seminarieprogrammet vid trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i mars.

Masken som kompis

Hon berättar om andra aktiviteter på mässan där man kan se och ta på jord i olika stadier. Ett öppet föredrag om hur man får en välmående jord och ett om masken som arbetskompis i trädgården.

– Det är också en tydlig trend att man ska odla tillsammans med sina barn. Det har kommit många böcker på det temat. Det är roligt att man börjar med de små barnen. Det lovar gott för framtiden.

Hon talar också om framtidens växtmaterial; nya E-plantor med nya funktioner, och med chipmärkning för att de ska gå att spåra tillbaka till den grundstam och plantskola de kommer ifrån.

Morfar Albert och Rospiggen

Samtidigt arbetar programmet för odlad mångfald, POM, med att samla in äldre perenner med lång odlingstradition, som de sedan säljer i trädgårdsbutikerna. I vår är deras nyheter bergnepeta Linghem från Östergötland, höstflox Morfar Albert insamlad i Stockholm och stor kustruta Rospiggen som odlats i Uppland.

– Men generellt är allt ätbart på frammarsch, liksom det vi kan fröså direkt på plats, ofta i pallkragar. Glädjande också att stadsodling verkar ha kommit för att stanna.

Potatislådor

Annica Larsdotter tror också att trenden att odla på höjden fortsätter, till exempel grönskande väggar där man kan odla både ätbara växter och prydnadsväxter.
– Och vi fortsätter att betala dyra pengar för saker som är riktigt gamla, till exempel gamla fruktlådor i trä. Avflagnat och rostigt har slagit igenom ännu mer än tidigare. 

* FN har utnämnt 2015 till International year of soils. Syftet är bland annat att visa hur viktig jorden är för mänskligt liv, att utbilda om dess roll för livsmedelssäkerhet, klimatanpassning, grundläggande ekosystemtjänster, fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling.

Hitta inspiration på vårens trädgårdsmässor

  • Nordiska trädgårdar i Älvsjö 26–29 mars
  • Hem- & trädgårdsmässan i Borås 27–29 mars
  • Nordic flower expo (branschmässa) i Malmö 13–15 april
  • Nolia trädgård i Umeå 24–26 april
  • Elmia trädgård i Jönköping 24–26 april
  • Stockholms trädgårdsmässa i Kista24–26 april
  • Lisebergs trädgårdsdagar i Göteborg 7–10 maj


Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar