Fråga oss här!
Vi erbjuder

Han kartlägger hela världen

Visionen är storslagen. Med hjälp av fotograferande privatpersoner vill matematikern Jan Erik Solem skapa en gatubildtjänst som täcker vartenda litet skrymsle på hela jordklotet.

Publicerad: Uppdaterad:

Föreställ dig att du tar en virtuell promenad längs gatan där du växte upp. Du klickar dig framåt och betraktar husfasaderna på datorns skärm.

Men plötsligt får du lust att sticka av på den där lilla gångstigen genom buskaget som ledde vidare till lekplatsen i parken. Om du använder Google, Eniro eller Hitta är det idag omöjligt eftersom gatubildtjänsterna bygger på fotografier tagna från bil.

Men om du däremot använder Mapillary är det fullt möjligt att ta stigen, åtminstone i teorin.

Sålde till Apple

Mannen bakom tjänsten heter Jan Erik Solem, entreprenör och forskare vid Lunds universitet. 2010 sålde han sitt dåvarande företag Polar Rose, med fokus på ansiktsigenkänning, till Apple och flyttade till Silicon Valley. Men 2013 valde han att säga upp sig, flytta hem till Sverige och sjösätta Mapillary – en idé som han klurat på i flera år.

– Jag ville skapa en tjänst där man kan se sig omkring på alla ställen som betyder något för människor, säger han när vi ses i Slottsparken i Malmö där Jan Erik Solem passar på att dokumentera miljöerna vid en bro med sin mobil.

Mapillary bygger på frivilligt insamlade mobilbilder från användare runt om i världen. Människor från Surahammar till Surinam kan med hjälp av Mapillarys app fotografera platser i sin närmiljö – från cykel, bil eller till fots – och ladda upp sina bilder till Mapillarys servrar.

Nya bilder

Med hjälp av ett avancerat bildanalysprogram, som Jan Erik Solem utvecklat, suddas ansikten och registreringsskyltar ut varpå bilderna sorteras och kopplas ihop med andra foton som är tagna inom en radie av en kilometer. En process som sker automatiskt.

Fördelarna med Mapillarys gatubildtjänst är, enligt Jan Erik Solem, många. Till skillnad från konkurrenterna som kör med sina fotobilar på en viss plats med flera års mellanrum kan Mapillarys bildmaterial vara mer kontinuerligt uppdaterat eftersom nya bilder av samma plats kan tas flera gånger i veckan.

– Den enkla insamlingsmodellen möjliggör även täckning av platser som jättarna inte alltid har resurser att fotografera. En av våra tidiga superanvändare dokumenterade hela Vårgårda i Västergötland från cykel under två helger, säger Jan Erik Solem.

Vilka är det då som bidrar med bilder till Mapillary?

Alla kan bidra

Jan Erik Solem kan dela upp de crowdsourcande privatpersonerna i ett par olika kategorier. Dels är det personer som är intresserade av kartering och att bygga storskaliga kartor. Andra uppskattar tanken på öppen data – Mapillary erbjuder privatpersoner att använda bilderna fritt i andra sammanhang och att själva bygga vidare på tjänsten.

En annan kategori ser Mapillary som en bra bildförvaringsplats där de kan dela med sig av sina cykelturer, vandringar och strandvyer från semesterresan.

– Att det bland vissa även finns ett inslag av fåfänga, att få cred för bilderna man laddar upp, ska heller inte förnekas, säger Jan Erik Solem.

Affärsidén

Mapillary kommer alltid att vara gratis för privat och icke-kommersiellt bruk. Men för företag som vill använda tjänsten planerar Jan Erik Solem och hans team att ta betalt. Solem tror att det finns en rad aktörer som kan vara intresserade av olika typer av data – hastighetsbegränsningar, vägunderlag, träd i parker, stadsdelars förändring och cykelvägar – som enkelt kan plockas ut ur Mapillarys bilder.

Just nu håller exempelvis Mapillarys team på att detektera trafikskyltar i alla bilder som laddas upp. Kommuner, fastighetsägare eller byggfirmor tillhör de tänkta kunderna. De skulle bland annat kunna använda tjänsten när det kommer till att dokumentera stora byggprojekt under lång tid. Kommuner skulle även kunna dra nytta av tjänsten i stadsplaneringsfrågor som inte är gatubaserade.

– Här i parken saknar exempelvis kommunen bildunderlag om de vill förändra cykelvägarna eller såga ned träden vid ån. Den typen av bilder kan man inte få med bilbaserade street view-lösningar, säger han.

Vanlig modell

Jan Erik Solem ser även de stora kartföretagen som potentiella kunder. Dessa kan, enligt Solem, licensiera en del av den data Mapillary plockar ut för att sedan använda den som en ytterligare källa när de själva bygger egna kartpaket. Hur ser han då på att kommersialisera bilder som volontärer bidragit med?

– Det är en modell som är ganska vanlig. Alla navigeringstjänster bygger på crowdsourcat material från användare. Det handlar om att ha en bra balans och göra rätt för sig. Vi måste ta betalt för att kunna tillhandahålla tjänsten, säger han.

Hitta barndomens stigar

Visionen med global bildrepresentation är milt uttryckt storslagen. Jag går in på webbben för att leta upp mina barndomskvarter. Utan framgång. Men när jag surfar vidare på Mapillarys sajt ser jag att flera svårtillgängliga platser, bland annat den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden på Svalbard, finns representerade. Mapillary planerar nu en bred marknadsföringskampanj för att få fler användare från olika delar av världen.

– Att kunna erbjuda relevant global täckning tror jag kan vara möjligt inom fyra-fem år, säger Jan Erik Solem hoppfullt och laddar upp sina nytagna bilder till Mapillarys servrar.

Vad gör du när tjänsten blivit stor och framgångsrik – säljer du Mapillary till Apple då?

– Vi har ju stora planer med det här. Vi vill hellre bygga något stort själva och konkurrera med de stora spelarna, säger han och ler.

Text: Johan Joelsson
Bilder: Jonatan Jacobson

 

Jan Erik Solem

Ålder: 39 år.
Bor: Bjärred.
Utbildning: Doktor i tillämpad matematik (LTH), civilingenjör teknisk fysik
Har tidigare arbetat med: forskare vid Lunds universitet, Polar Rose
(ansiktsigenkänning), Apple.
Gör just nu: Jobbar mest.
Fritid: Cykling.

 

Mapillary växer

Mapillary – som idag har fyra anställda – lanserades i februari 2014. Hittills har tusentals användare världen över bidragit med cirka 7,6 miljoner bilder. Cirka 230 000 kilometer vägsträcka är redan täckt. Södra Sverige och Tyskland tillhör de delar som idag är bäst representerade, men även Nordamerika och Brasilien kommer starkt.