Fråga oss här!
Vi erbjuder
En stark gren i Norden. Frukt och bär är rika på bioaktiva ämnen.

Fråga en naturvetare: Är den nordiska maten nyttig?

Medelhavsmaten brukar framhållas som den bästa maten för hälsan. Kan de livsmedel som produceras i vårt klimat vara lika bra?

Publicerad: Uppdaterad:

Vi har vid Uppsala universitet studerat effekter av en kost, baserad på livsmedel som kan produceras i Norden, på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Näringsinnehållet i kosten uppfyllde nordiska näringsrekommendationerna och motsvarade medelhavskostens näringsinnehåll. Studien visade att nordisk kost ger likartade effekter som medelhavskost.

Det finns en mångfald livsmedel som anpassats till nordiskt klimat. Några exempel är rapsolja och feta fiskar som ger bra fettkvalitet. Råg, havre och korn ger bra kolhydratkvalitet. Äpplen, plommon och hjortron är rika på vitaminer, mineralämnen och andra bioaktiva ämnen och i blåbär ökar halten av bioaktiva ämnen med antal soltimmar och svalt klimat.

Så ja, livsmedel som produceras i vårt klimat är näringsmässigt bra. Läs mer om forskningen om den nordiska kosten och beställ recepten från studien Hälsosam nordisk matwww.violaadamsson.se.

Viola Adamsson, Dr med vet, associerad till institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Uppsala universitet