Fråga oss här!
Vi erbjuder

En harmoni i galopp

När det synkar mellan häst och ryttare njuter Karin de Faire för fullt. Så fort hon kliver in i stallet släpper hon jobbet och allt annat. Att ta i med kroppen är terapi för henne.

Publicerad: Uppdaterad:

Stämningen är varm, trots den fuktiga kylan i ridhuset, och det finns en gemenskap som bygger på passionen för hästar. De står otåligt och trampar i boxen.

– Det är så häftigt när Frasse märker att jag kommer. Han viftar inte på svansen som en hund, utan spetsar öronen och kommer långsamt fram eftersom han vet att han ska få galoppera och leka, som han gillar allra bäst.

Skönt att ta i

Men först ska hästen göras i ordning och det ska mockas, sopas och fordras.

– Det är en skön känsla att ta i fysiskt efter en dag på jobbet, det fungerar lite som terapi.

Som medryttare äger Karin de Faire inte fullblodshästen Frasse, utan betalar en liten slant för att få rida och sköta om honom två dagar i veckan. Ägaren är en ideell förening i närheten av Linnés Hammarby utanför Uppsala.

Hopp och dressyr 

Men det är inte galopp som gäller varje gång, även om det är en galopphäst.

– Han är lika förtjust i att hoppa och gör det bra utan att tillhöra eliten. Vi har vunnit en tävling i den lägsta klassen. Det blir också en del dressyr som handlar om att styra, lyda och att bygga upp samarbetet.

Hon talar i termer av vi för att understryka den harmoni som uppstår i mötet mellan häst och ryttare.

– När allt synkar är det en otrolig känsla. Han förstår vad jag vill och visar att han trivs. Då mår jag också bra.

Flyktdjur

Men nu är det inte lika glada tongångar. Frasse är halt och måste vila, men är snart igång om läkningen går som planerat.

Ridning är en livsstil för Karin de Faire. Frasse finns alltid i hennes tankar och hon känner ett stort ansvar. Att tygla en häst handlar bland annat om att känna in och vara uppmärksam på omgivningen, liksom att vara tydlig.

– Hästar är flyktdjur och reagerar direkt när oväntade saker dyker upp. Det kan vara en cykel eller annat föremål som gör att hästen anar oråd och vill fly.

Är det något du har nytta av i ditt jobb på Uppsala vatten?

– Ja absolut. Att läsa av situationer är något jag har med mig i vardagen. Men också att vara bestämd och lösa problem. Jag har lärt mig att ta tag i saker och inte rygga för att jobba hårt fysiskt. Man blir prestigelös och kan även göra "skitjobbet".

Att inte jobba med hästar professionellt bestämde hon sig för tidigt.

– Om man inte tillhör toppen så är det svårt att göra karriär inom hästbranschen. Jag har alltid velat bli naturvetare och utbildade mig till miljökemist. Men inser nu att det var civilingenjör jag skulle ha blivit. De har bättre karriärmöjligheter och högre löner.

Men det tänker hon inte på i galoppen. Då njuter hon av nuet och får ny energi.

Börja rida

Kontakta närmaste ridskola och mjukstarta i en nybörjargrupp. En ridlektion kostar runt 200 kronor per timme, lite dyrare i städerna.

Utrustningen måste inte kosta skjortan. Du behöver ridstövlar eller lite mer robusta skor med klack, och ridbyxor. Hjälm kan du låna inledningsvis.

 

Tips från ryttaren:

Var modig och kommunicera med hästen. Visa inte rädsla även om du skulle bli rädd. Visa ledarskap och var tydlig. Tänk på att hästen tolkar ditt kroppsspråk. Ge omvårdnad och kärlek, och du får massor tillbaka, även om hästar i jämförelse med hundar är svårflirtade.

Tänk på att hästar är flyktdjur och är känsliga för störningar. Var uppmärksam och känn in. Utsätt inte hästen för onödiga överraskningar.

Som nybörjare gäller det att sitta rätt och hitta balansen. Lär dig kommandon för att starta, öka farten, svänga och stanna. Hitta takten genom att trava lätt. Ha tålamod, trav är inget man lär sig direkt.

 

Karin de Faire

Jobb: Laboratorieingenjör på Uppsala vatten. Kontrollerar och analyserar stadens dricksvatten med avseende på kemikalier. Vattnet som har sin källa i sjön Tämnaren filtreras genom åsen och blir till grundvatten, som sedan renas i flera steg.

Utbildning: Master i miljökemi från Stockholms universitet.

Bästa ridning: Flyga fram i galopp på en åker så att tårarna rinner.

Trendspaning: Att ridsport och hästar uppmärksammas mer i media tack vara svenska framgångar på internationell nivå. Det ökar insikten om att ridning är en bra träningsform.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera