Fråga oss här!
Vi erbjuder

En åker under ytan

I havet kring Kosterarkipelagen utanför Strömstad odlas alger. Bruna kelpslingor vajar från rep under ytan och tar upp näring från havet.

Publicerad: Uppdaterad:

– Våra odlade alger växer bra. Vi tittar just nu på möjligheterna för att odla dem här på västkusten men framöver också i Östersjön, säger KTH-forskaren Fredrik Gröndahl, projektledare för Seafarm.

Deras försöksodlingar är en av få platser i Sverige där man odlar alger. Tanken är att algerna ska kunna användas till allt ifrån mat och foder till kosttillskott till nya biologiskt nedbrytbara material. Algerna går att äta direkt, men framförallt vill man använda dem för att ta fram ingredienser som smakämnen, omega 3-fett och mineraler. Algresterna kan bli energi och gödning.

– Algodlingar tar inte värdefull jordbruksmark i anspråk och behöver inte bevattnas eller gödslas. De kan till och med vara nyttiga för de marina ekosystemen genom att de tar upp övergödande ämnen som kväve och fosfor. Och algodlingarna kan bli viktiga biotoper för fisk, säger Fredrik Gröndahl.

Han tror att algodling kan bli en ny näring vid framför allt västkusten. Utmaningen är att få hela processen från odling till förädling att bli effektiv och lönsam.

Läs mer om vattenbruk:

Havsbruket kliver upp på land

Som en fisk på torra land - om framtidens vattenbruk

Varför odlar man tropiska jätteräkor i Uppsala?

"Vi måste odla fisk" - Naturskyddsföreningen om vattenbruk

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar