Fråga oss här!
Vi erbjuder

Pimpelfiske mer än en lek

Isdubbar, spö och borr. Mycket mer behöver du inte för pimpelfiske, och för att uppleva en ny sida av naturen. Från isen.

Publicerad: Uppdaterad:

Sittande på en sträv renfäll ute på sjön. Sol och kyla. Ren is och klart vatten. En skugga närmar sig under isen. Det pirrar till i magen. Stilla nu, bara en försiktig rörelse med pirken. Och lockblänket glimmar till.

– I nio fall av tio simmar fisken vidare, men ibland låter den sig luras och nappar, säger biologen Micael Söderman.

Han tycker att pimpelfiske är spännande eftersom man kommer ut till ställen och miljöer man annars bara når med båt.

Borrar genom isen

– Det är häftigt att man är ute när det så kallt. Man borrar genom isen och någonstans därnere finns fisken. Fisket är nästan primitivt när man drar linan och fisken med händerna.

Han tror att många lockas av det enkla, att man bara behöver det korta pimpelspöet, en borr och en så kallad skrylla, en plastdunk man kan sitta på och ha sin utrustning i. Allt kan hängas över ryggen och är lätt att få med sig.

Grundmetoden för pimpelfiske är att släppa ned betet till botten – rycka – räkna till tre – rycka – räkna till tre...

– Men många har en utprövad rörelse med pimpelspö och lina som man tror bäst lockar fisken att hugga.

Dagar av förberedelser

I södra och mellersta Sverige pimplar man mest abborre och i norr röding och harr. Fiskesäsongen är den tid på året då isen bär.

– Man måste alltid tänka på säkerheten och ha med isdubbar runt halsen. Oavsett om isen är tjock eller tunn finns det alltid ställen där den är sämre. Jag har gått igenom med benet någon gång och det är väldigt kallt.

För en fisketur på fyra timmar kan det ligga dagar av förberedelser, då man slipar krokar, knyter tackel och planerar för att prova nytt bete eller nya vatten. Och tänker ut en taktik.

– Det är en fördel att vara biolog om man ska bli en framgångsrik fiskare. Det gör att jag förstår fisken på ett bättre sätt. Till exempel när vissa arter leker och hur de rör sig under säsongen.

Återställer våtmarker

Micael Söderman har varit intresserad av fisk och av fiske i olika former sedan han som barn följde med sina två äldre bröder och sin morfar för att meta abborre.

Intresset för naturen gjorde att han läste till biolog, och mycket i livet kretsar kring naturvetenskap.

– Jag jobbar med att återställa våtmarker och fria vandringsvägar för fisk. Till exempel har sötvattenslekande gäddor fått problem när man dikat ut våtmarker och skapat vandringshinder som skurit av dem från deras lekplatser. Våtmarkerna är också viktiga för fåglar, och fungerar som reningsverk så att mindre mängder näringsämnen når kusten.

Fisknyckeln

Den som vill veta vilken fisk man fått på kroken kan ta hjälp av appen Fisknyckeln, som Micael Söderman arbetat med att ta fram. I den finns information om alla Sveriges fiskarter.

– Inget slår naturupplevelsen i att fiska. Att sitta i timtal på ett ställe och upptäcka saker och bli ett med naturen. Från att solen går upp till att den går ner.

Micael SödermanMicael Söderman
Yrke: Projektledare fiskevård på Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Utbildning: Ekologiprogrammet vid Högskolan på Gotland.

Bor: Norrtälje.

Familj: Sambo (biolog) och två barn.

Bästa fångst: Mört på 950 g eller kanske min gräskarp på över 14 kg.

Trendspaning: Internet och sociala medier gör att kidsen kan lägga upp bilder på sina gäddor direkt och få respons. Det har blivit ett uppsving för fisket.

 

För den som vill börja med pimpelfiske

 • Ta kontakt med din lokala fiskeklubb och se om du kan få följa med ut.
 • Skaffa lämplig utrustning för det du vill fiska – du kan få hjälp i fiskebutiken.
 • Läs på om säkerhet på isen hos sportfiskarna.se eller issakerhet.se.

Viktig utrustning

 • Säkerhetsutrustning: isdubbar, ispik, livlina, flytoverall
 • Extrakläder
 • Borr
 • Ryggsäck eller skrylla
 • Termos med varmt kaffe
 • Mackor
 • Pimpelspö
 • Lina 0,18 nylon
 • Bete och limkrok
Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar