Fråga oss här!
Vi erbjuder

Lars bytte sida till konsultbranschen

Att gå från det rutinmässiga arbetet i kommunen till nya arbetssätt inom konsultbranschen sporrade biologen Lars Bohlin att ta nästa steg. Han har nytt jobb som miljöhandläggare på ÅF infrastruktur i Västerås.

Publicerad: Uppdaterad:

Vad ska du göra?

– Jag kommer att bidra med grön kompetens när vägar och järnvägar ska byggas, bland annat genom att göra miljökonsekvensbeskrivningar och naturvärdesinventeringar i olika projekt.

Vad lockade med tjänsten?

– I första hand att få prova på något nytt efter 25 år i kommunen. Att jobba i projekt känns också lockande. Tidigare granskade jag miljökonsekvensbeskrivningar och tillståndsansökningar, nu kommer jag att sitta på andra sidan skrivbordet. Dessutom har företaget fått goda referenser som arbetsplats och det är viktigt.

Vad blir största utmaningen?

– Det blir intressant att skaka om i huvudet och anta nya utmaningar. Att ha kapacitet att ge det de vill ha blir också en utmaning, men jag tror det ska gå bra då jag har lång erfarenhet.

Varför fick du jobbet?

– De behövde någon med grön kompetens och de kände mig sedan tidigare. Sedan tror jag det har att göra med personkemi. Som konsult måste man vara pålitlig och bra på att samarbeta. Att jag haft många kontakter med jordbrukare, djurhållare och näringsidkare genom åren är en fördel.

Hur kan infrastruktur bli grön och hållbar?

– Till exempel kan man göra viltpassager under eller över vägar för att underlätta för djur och växter att röra sig. Genom att göra en miljökonsekvensbeskrivning kan vägens utformning anpassas för att minska påverkan på miljön. Att minska påverkan av buller och föroreningar av vattentäkter är andra utmaningar.

Karriärtips till andra naturvetare?

– Det är bra att veta vad man vill, men det är inte alltid samma sak som det man ville under studietiden. Det är okej att ta en omväg och gå efter magkänslan.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar