Fråga oss här!
Vi erbjuder

Har jag rätt till semester i juli?

Vi är många på jobbet som vill ha semester i juli. Samtidigt måste vi ha bemanning under hela sommaren. Vilka möjligheter har jag att få semester när min familj är ledig?

Publicerad: Uppdaterad:

I de flesta fall kommer man överens med arbetsgivaren om när semestern ska förläggas. Men om någon av parterna sätter sig på tvären så är det semesterlagen som gäller. Den säger att arbetsgivaren äger frågan. Det är verksamhetens behov som styr och inte de anställdas. 

Så om det skulle bli skarpt läge kan arbetsgivaren neka dig semester i juli. Däremot har du, enligt semesterlagen, rätt till fyra sammanhängande veckors ledighet under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Om du verkligen vill och behöver semester i juli borde ni kunna hitta en lösning så att båda parter blir nöjda. Ingen arbetsgivare vill ha missnöjda medarbetare. Kanske du kan komma överens med en kollega och byta semestervecka med hen. För att hitta bra lösningar handlar det om att ge och ta. Nästa gång kan det vara din tur att göra en uppoffring för en kollega.

Text: Elba Abreu

Kommentarer

Arsalan Amir 2015-05-22

Jag säger emot vad experterna säger. Då tar ofta arbetstagare sjukledigt o då blir det dyrare för arbetsgivare. Så ta sjukledigt under fem dagar.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies