Fråga oss här!
Vi erbjuder

Vad händer med företaget om jag skiljer mig?

Att skriva äktenskapsförord är ett sätt att säkra företagets fortsatta drift vid eventuell skilsmässa. Som medlem i Naturvetarna kan du teckna avtal online utan kostnad tack vare vårt samarbete med Avtal24.

Publicerad: Uppdaterad:

Har du tänkt på vad som händer med ditt företag om du och din partner skulle skiljas? Vem vill tänka på det när kärleken blomstrar och allt är frid och fröjd. Men det kan ändras.

Så länge man är gift äger vardera maken sina tillgångar och ansvarar för sina skulder. Däremot har makarna så kallad giftorätt i varandras egendom, vilket innebär att makarna har rätt att få ut hälften av vad den andra äger i samband med en skilsmässa.

Så om den ena maken äger och driver ett handelsbolag, enskild firma eller aktiebolag kan den andra maken göra anspråk på hälften av företagets värde vid en skilsmässa, vilket förstås kan ställa till stora problem för den framtida driften.

Därför är det en poäng att skriva äktenskapsförord, där makarna avtalar att företaget undantas från giftorätten och ska vara enskild egendom. Då skyddas företaget från att den ena maken tar ut hälften av företagets värde vid skilsmässa.

Så för dig som har eget företag är äktenskapsförord en bra idé att teckna. Men det gäller att det utformas på ett sätt som passar den enskilda företagaren och att konsekvenserna kan förutses.

Det är här Avtal24 kommer in i bilden. Som medlem i Naturvetarna kan du och din partner skriva ett äktenskapsförord kostnadsfritt på webben. Behöver ni hjälp av en jurist är kostnaden hälften av det ordinarie priset.

Läs mer om erbjudandet för företagare här.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies