Fråga oss här!
Vi erbjuder
Goda relationer mellan företaget och Akademikerföreningen bidrog till att omställningen gick så bra för för de uppsagda. Gunilla Osswald och Ivar de la Cruz satt i panelen på Trygghetsrådets seminarium.

Uppsagda från Astra Zeneca har jobb i dag

Det har gått bra för forskarna som blev uppsagda från Astra Zeneca i Södertälje för tre år sedan. Drygt nio av tio har jobb i dag och omställningen beskrivs som en framgång. Men stödet från regeringen var svagt.

Publicerad: Uppdaterad:

Den 2 februari 2012 är en dag som har etsat sig fast i minnet. Det var då Astra Zeneca la ner forskningen i Södertälje. Lönsamma patent var väg ut och man såg att intäkterna skulle minska.

Men redan i september visste HR-chefen vad som var på gång och i slutet av november fick Ivar de la Cruz, då ordförande för Akademikerföreningen på företaget, information om det.

– Det var en tuff tid och jag fick smyga med att jag visste mer än alla andra. Jag är ändå glad i dag att omställningen gick så bra. Och det blev den tändande gnistan till att jobba för en livskraftig life science-bransch i Sverige, sa Ivar de la Cruz när rapporten från Trygghetsrådet om hur omställningen gick till släpptes i går.

Nio av tio har jobb

Det har gått bra för de flesta av de runt 1200 som blev uppsagda. 85 procent av de 973 personer som har fått stöd från Trygghetsrådet är i dag anställda. Övriga har startat eget eller studerar. 55 personer var i december fortfarande arbetssökande.

Den befarade kompetensflykten utomlands blev inte heller särskilt stor. 43 personer i huvudsak med spetskompetens har flyttat utomlands. Desto fler lämnade branschen.

– Det är oroande att så många som 40 procent har lämnat life science, sa en i publiken. Det innebär brain drain, där kompetens går förlorad.

Samma person påminner om att avtalspensionärerna inte finns med i statistiken, och de som har eget företag har det tufft, särskilt som det tar flera år innan intäkterna börjar komma.

Kommuniktion och samverkan

Budskapet i rapporten är ändå att omställningen gick bra. Trygghetsrådets företrädare talar om succé.

Vad var framgångsreceptet?

– Erfarenheterna från nedläggningen i Lund två år tidigare var ett stöd, liksom det goda samarbetet med företagsledningen och att Trygghetsrådet kom in i ett tidigt skede, sa Ivar de la Cruz.

Gunilla Osswald, tidigare forskningsledare som hade uppdraget att leda nedläggningen, är inne på samma spår.

– Kommunikation, att vi hela tiden var öppna med processen och att alla skulle förstå den var viktigt. Likaså att matcha de projekt som skulle fortsätta med personalens kompetens och önskemål. Sedan ska vi inte glömma bort de generösa avgångsvederlagen, som fack och arbetsgivare kom överens om.

Hon framhåller också seminarierna om ledarskap, starta eget och annat som lyckade saker.

– Arbetsmarkanadsdagarna med många företag på plats i Snäckviken blev något av en vändpunkt, där fler av de uppsagda sa: "Nu ser vi att vi har ett värde och är attraktiva".

Regeringen får bakläxa

Men allt sköttes inte bra i samband med nedläggningen.

– Regeringen med Lars Leijonborg som samordnare tog inte några initiativ för att behålla kompetensen i Sverige och vad som skulle hända med anläggningen och lokalerna i Snäckviken, sa Ivar de la Cruz.

Astra Zeneca var något av en plantskola för läkemedelsutvecklare i Sverige.

– Den kompetensen är på väg att försvinna, sa Gunilla Osswald, som i dag är vd för ett mindre bioteknikbolag.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Ivar de la Cruz 2015-03-10

Stort tack för alla kommentarer! Jag känner personligen flera som inte har fått nya jobb/fel jobb efter nedläggningarna i Lund och Södertälje. Att inte få jobb inom sitt kompetens- och utbildningsområde är oerhört frustrerande och ger en tydlig indikation på tillståndet i branschen. Det råder ingen tvekan om att life science branschen är under hård press. Det är illavarslande att kunskapsintensiva verksamheter drar ner i Sverige. Därför arbetar Naturvetarna aktivt med flera initiativ tillsammans med andra aktörer inom branschen, både arbetsgivar- och branschorganisationer och andra fackförbund. Målsättningen är att få en samstämmig bild och ge klara besked till beslutsfattare om vad som skall göras, både i närtid och på sikt. Det behövs inte fler utredningar. Nu är det dags att agera!

En som blev uppsagd 2015-03-05

Visst, många har fått jobb, men som antyds i delar av artikeln så har många av forskarna hamnat på mindre kvalificerade positioner och många arbetar inte alls med läkemedelsforskning längre. Svensk preklinisk forskning är en skugga av sitt fornstora jag.

Falkman 2015-03-05

"Det har gått bra för forskarna som blev uppsagda från Astra Zeneca i Södertälje för tre år sedan" skriver du...men 40% har lämnat life science (jobbar forskarna nu månne på Mc Donalds?)...och runt 15% ägnar sig åt annat än arbete. Intressant slutsats och fint med fackligt fokus på dem som trots allt fått jobb och inte de som sliter för att att klara livhanken efter ett oansvarigt företags lekstuga i Södertälje!

Gurra 2015-03-05

De allra flesta har fått jobb men man kan fråga sig vad för jobb? Jag skulle nog säga att 1 av 10 jobbar med ett nära relaterat område till läkemedelsutveckling resten har lämnat branschen. Har själv ett bra jobb idag men det är inte alls i linje med det jag gjorde innan och det känns fortfarande inte bra att släppa iväg 18 års erfarenhet av läkemedelsutveckling.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies