Vi erbjuder

Turordningsreglerna blir kvar

Det blir inga förändringar i omställningsavtalet och de turordningsregler som i dag gäller vid uppsägning. Saco-förbunden, däribland Naturvetarna, ville inte offra Lagen om anställningsskydd, LAS, för att få lite mer pengar till kompetensutveckling.

Publicerad: Uppdaterad:

Bakgrunden är att PTK, där både Saco-förbunden och Unionen ingår, redan för tre år sedan inledde förhandlingar med Svenskt näringsliv om omställningsavtalet. Men Unionen och Saco hade helt olika uppfattning i frågan, som skulle inneburit att arbetsgivaren i princip hade fått oinskränkt makt att säga upp personal.

– Det kunde inte vi ställa upp på. Lagen om anställningsskydd, LAS, hade satts ur spel. I stället för anställningstid hade arbetsgivaren själv fått bestämma vilka som skulle sägas upp, säger Bo Seving, förhandlingschef på Naturvetarna.

Kaffepengar

Han förklarar att de pengar som var tänkta att avsättas till kompetensutveckling skulle bli 1,2 miljarder kronor per år. Utslaget på varje individ skulle det inte bli mer än 1 400 kronor per år. Det var Svenskt Näringslivs erbjudande för att PTK skulle acceptera ett mindre fackligt inflytande.

– Vi är förstås positiva till kompetensutveckling. Men det får inte ske till priset av att vi inte kan hjälpa medlemmarna när företag förändrar sin verksamhet och säger upp medarbetare. Kompetensfrågan måste lösas på annat sätt, säger Bo Seving.

Svenskt näringsliv klev av

Av allt att döma klev Svenskt näringsliv av förhandlingarna när förbunden inom PTK inte kunde enas om en gemensam linje. Att inte ha med Saco-förbunden på tåget riskerade att äventyra kommande avtalsförhandlingar.

Att förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal avslutades innebär att det nuvarande omställningsavtalet gäller för privatanställda medlemmar i Naturvetarna.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Mona 2015-09-27

Det låter bra!
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies