Fråga oss här!
Vi erbjuder

Theres ger och får tillbaka

Läs det du brinner för och hitta en balans mellan plugg och festande, är Theres Lundahls bästa tips till andra studenter. Att engagera sig i studentkåren eller Naturvetarna ger mycket tillbaka.

Publicerad: Uppdaterad:

Som ordförande för Naturvetarnas studentråd kan Theres Lundahl påverka studenternas situation.

– Kontakter, karriärtips och nätverk ger ett försprång på arbetsmarknaden. Dessutom är det roligt att engagera sig och träffa andra naturvetare.

En av årets fokusfrågor för studentrådet är arbetslivsanknytning. Många studenter är missnöjda med den, enligt en undersökning från Naturvetarna.

Hur är kopplingen till arbetslivet på din utbildning?

– Den är bra, särskilt på den senaste kursen i miljögeologisk markundersökning här på Lunds universitet. Det var många externa föreläsare, bland andra en miljökonsult som visade vad jobbet innebär.

Hittills är hon nöjd med utbildningen i miljövetenskap. Nu börjar det tredje året och hon har bestämt sig för att läsa vidare till en master. Inriktningen kommer att ligga på markvård, med fokus på sanering av förorenade marker.

– Jag är intresserad av mycket, men brinner för miljöfrågan, där också frågor om vatten och klimat kommer in i bilden.

I somras var hela studentrådet inom Naturvetarna på plats i Almedalen. Hur var det?

– Det var en häftig atmosfär och en öppenhet som man inte är van vid annars. Var som helst kunde statsministern och andra viktiga personer dyka upp. Vi var förstås flitiga seminariebesökare och bevakade allt från frågor om studentbostäder till studiemedel.

Ditt bästa tips till andra studenter?

– Ta vara på studietiden och ha roligt. Välj det som du brinner för. Och försök hitta en bra balans mellan plugg och festligheter.

 

7 snabba inför skolstarten

1. Dela bostad

Det råder brist på studentbostäder på många orter, särskilt i de större studentstäderna. Har du ännu inte fixat bostad är det hög tid nu. Om du inte får ett studentrum kan det vara idé att dela bostad med någon annan och hyra i andra hand. Att köpa en liten bostadsrätt kan vara ett alternativ nu när räntorna är låga. Men var uppmärksam på månadsavgiften så att den inte drar iväg.

2. Hitta billiga kursböcker

Att köpa på nätet är oftast billigare än i bokhandeln. Ännu mer prisvärt är att köpa böckerna av en äldrekursare. Kolla att det är rätt upplaga så att inte boken har gått i arv genom flera årskurser.

3. 9 948 kronor

Totalt uppgår studiemedlet från CSN till 9 948 kronor per månad, varav 2 828 kronor är bidrag. För den som har barn utgår ett tillägg. Tänk på att första dagen i skolan lämna in din studieförsäkran, som visar att du är inskriven som student, så att du får pengarna i tid. Se också till att hålla studietakten så att du slipper bli återbetalningsskyldig. Dra dig inte för att kontakta CSN om du undrar över något.

4. Hitta rätt

Lite pirr i kroppen kan göra att den bästa orienteraren med GPS i handen irrar runt på Campus. Ta exakt reda på var och när introduktionen äger rum. Ett tips kan vara att reka innan.

 5. Vidga dina vyer

Att bara sitta på sin kammare och plugga leder sällan till framgång. Koppla av studierna med andra engagemang. Studentkåren har mycket att erbjuda som kan utveckla andra talanger. Att bli ambassadör för Naturvetarna är ett annat sätt att vidga sina vyer.

 6. Håll dig i trim

Det är lätt att bli en hösäck om man inte ägnar sig åt någon fysisk aktivitet. Cyklar du till skolan sparar du dessutom en slant. Utan att bli en kroppsbyggare är det en bra idé att gå på gympass eller liknande för att orka med studierna.

 7. Dryga ut kassan

Det finns många sätt att få den snåla studentbudgeten att räcka längre. Att dela bostad med kursare är ett sätt, liksom att ha ett förråd med matlådor. Laga storportioner och frys in. Ta med fika i termos kan också vara en idé. Men ge inte avkall på matens kvalitet och näringsinnehåll. Med bara spagetti på menyn kommer du inte att lyckas med studierna.

 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies