Vi erbjuder
Till vardags är Roger Alm key account manager på Kiwa Sverige AB.

Roger säkrar arbetsmiljön på Kiwa

Den 21 oktober firar vi Skyddsombudens dag. Roger Alm är skyddsombud på certifieringsföretaget Kiwa.
– För mig är det viktigt att mina kollegor trivs och mår bra. Som en bonus lär jag mig nya saker och möter spännande människor.

Publicerad: Uppdaterad:

På Kiwa är man noga med arbetsmiljön. Inget lämnas åt slumpen för att hålla medarbetarna friska och på gott humör.

– Vi går skyddsronder och bockar av checklistor. Då kollar vi allt från belysning och buller till ventilation och utrymningsvägar, säger Roger Alm, lokalt skyddsombud på Kiwa i Uppsala.

Sitter rätt

Lika viktigt för trivseln är att alla sitter rätt på ergonomiska och justerbara stolar för att motverka förslitningsskador i rygg och nacke. Klassiska olycksrisker är mer sällsynta, men de förekommer.

– En sådan risk är när vi på uppdrag av KRAV gör certifieringar av lantbruk med djur. Hala golv och djur kan orsaka olyckor. Många kör också bil i tjänsten för att komma ut till kunder.

Reflexvästen nedpackad

Även där finns checklistor för genomgång av bilens säkerhet.

– Det handlar om allt från justering av sätet för att slippa ryggont till att utrustning som reflexväst, snöspade och varningstriangel är på plats.

Minst lika viktigt är att förebygga stress och sjukdomar som har med den psykosociala hälsan att göra. Som ett led i det arbetet gör man en årlig arbetsmiljöundersökning.

– Förra årets resultat var mindre bra. I samråd med arbetsgivaren försöker vi åtgärda vissa saker. Stress är svårare att komma åt, eftersom upplevelsen av stress är så individuell.

Egna rum

Roger Alm berättar att personalen har flexibla arbetstider och att det är resultatet som räknas. Det är revisionerna som de tjänar pengar på, och medarbetarna har själv friheten att lägga upp arbetet.

– En fördel är att vi har egna rum och inte sitter i kontorslandskap, som många upplever negativt. Det bidrar till att förebygga ohälsa på jobbet.

Vad tycker du om uppdraget?

– Det är intressant och jag lär mig mycket som skyddsombud. Jag har daglig kontakt med chefer och kollegor kommer förbi och påtalar eventuella brister. Roligt också att vår vd är engagerad i arbetsmiljöarbetet.

Till vardags är Roger Alm key account manager på Kiwa Sverige AB. Det innebär att han vårdar kundrelationerna och tillgodoser kundernas behov.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies