Vi erbjuder

Miljardsatsning på biologiska läkemedel

Regeringen ska sjösätta ett nationellt program för biologiska läkemedel inom proteinforskning och tillverkning.
– Mycket glädjande, säger Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz, som vill att lovande forskningsidéer ska kommersialiseras i Sverige.

Publicerad: Uppdaterad:

Nu börjar det hända saker inom svensk life science. Kanske Forska!Sverige, som tillsammans med 31 organisationer däribland Naturvetarna, redan har blivit bönhörda efter uppropet tidigare i veckan.

Wallenberg och Astra

Regeringen sjösätter nu ett nationellt program för biologiska läkemedel inom proteinforskning och tillverkning. Totalt handlar det om miljardbelopp, där regeringen bidrar med 350 miljoner. Resten står Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Astra Zeneca för.

–        Den här satsningen mot nästa generations biologiska läkemedel blir en del i att göra Sverige till en av världens ledande forskningsländer. Inget annat duger för Sverige, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Samverkan är nyckeln

Samverkan mellan akademi och näringsliv, liksom mellan små bioteknikbolag och större bolag är centralt för att klara utmaningarna i vården och utveckla nya läkemedel menar forskningsministern.

–        En mycket bra satsning som kan göra att Sverige behåller sin framskjutna position inom life science. Nu gäller det att forskningsidéer från akademin utvecklas och kommersialiseras i bolag, verksamma i Sverige, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.

Starka ihop

Att jobba ihop med Forska!Sverige är självklart för honom.

–        Det behövs en tydlig vision, samordning och styrning på politisk nivå för att öka utväxlingen av varje satsad krona till forskning och innovation. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Ivar de la Cruz.

Han betonar betydelsen av samverkan mellan akademi, vårdsektorn och näringsliv för att lyckas. I det ligger goda villkor för forskarna och att uppmuntra forskarnas mobilitet.

Det var i maj som grunden lades för samarbetet. I samband med att rapporten Agenda för hälsa och välstånd släpptes anordnades en konferens där alla tre ministrar inom forskning, näringsliv och sjukvård deltog.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Anna B 2016-03-01

Jag tycker det verkar vara en bra satsning - MEN en del av pengarna borde användas till att göra de biologiska läkemedel som redan finns, tillgängliga för patienter i Sverige. I dag måste t.ex. de som lider av hypotyeros och inte är nöjd med sin syntetiska medicin först hitta en läkare som är villig att söka dispens för läkemedlet av Läkemedelsverket (som även kan säga nej) innan det blir tillgängligt. Se länk för exempel; http://skoldkortelforeningen.se/battre-vard/naturligt-alternativ-ndt/
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies