Fråga oss här!
Vi erbjuder

Nyvässad profil – nya möjligheter

Alexandra Brinkåker nappade på Naturvetarnas senaste satsning; LinkedIn-coachning. Hon har jobbat i fem år på olika tjänster, både inom akademin och industrin.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jag blev nöjd med resultatet, och glad när jag ser allt jag har gjort i livet!

Vilka förväntningar hade du?

– Jag har haft LinkedIn ett tag men inte riktigt förstått poängen. Jag har känt mig lite isolerad, lagt till kollegor och vänner, följer några sidor men inte något mer. Jag ville veta hur ska skulle kunna nå ut. En förhoppning är att någon intressant arbetsgivare kontaktar mig. Och så vill jag att det ska se bra ut förstås!

Hur gick coachningen till?

– Inför samtalet fick jag i uppgift att fundera på vilket syfte och mål jag hade med att finnas på LinkedIn. En av Naturvetarnas karriärcoacher ringde sedan upp och vi pratade om vad jag ville, alltså att nå ut.

Vad har hänt sedan samtalet?

– Första samtalet skedde för två månader sedan, och vi hade uppföljning tre veckor senare. Vi tittade igenom min profil igen och jag fick lite nya tips. Nu känner jag mig nöjd. Även om jag inte tycker att jag är så duktig på denna typ av forum, så var det kul att se hur man kan göra.

Vilka tips fick du?

– Att vara mer aktiv, exempelvis visa att jag har läst något, gilla inlägg, skriva kommentar, helt enkelt visa att jag är med. Det gäller också att fylla i alla uppgifter korrekt, min sida var väldigt basal. Vad behöver man fylla i? Vad är onödigt att ha med? I slutänden ser det snyggare ut, och det visar allt vad jag har gjort. Jag blev väldigt glad över resultatet!

Vad är fördelen med att söka ett jobb via LinkedIn?

– I en jobbansökan med ett vanligt CV tar man bara med det väsentliga för just det jobbet. Med LinkedIn kan man få med allting! Arbetsgivaren får möjlighet att se flera saker än vad man har skickat, men som kan vara avgörande i anställningsprocessen. En enkel och väldigt bra sak jag lärde mig är att jag kan ändra namnet på länken till CV:et som man lägger in när man söker en tjänst. Istället för en autogenererad sifferkombination kan jag döpa den till något begripligt.

Skulle du rekommendera detta till flera?

– Absolut! LinkedIn är en väldigt enkel sida, bara man tittar ordentligt. Men jag hade varken intresse eller kunskap att göra det på egen hand.

Christina Jägare

kommunikatör