Fråga oss här!
Vi erbjuder

Nytt pensionsavtal för unga i staten

Äntligen är ett nytt pensionsavtal för unga medarbetare i staten i hamn. Det träder i kraft 1 januari nästa år och gäller för dem som är födda 1988 och senare. Avtalet är tecknat mellan Saco-S, där Naturvetarna ingår, Seko och Arbetsgivarverket.

Publicerad: Uppdaterad:

– Glädjande med ett nytt pensionsavtal, och bra att anställda tjänar in till sin pension redan första arbetsdagen, säger Andreas Nyström, ombudsman på Naturvetarna.

Ännu en fördel är den förbättrade intjäningen för föräldralediga och sjukskrivna, framhåller Andreas Nyström.

Staten attraherar

Även arbetsgivaren är nöjd med avtalet. Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket, beskriver det som modernt och flexibelt.

– Det här stärker statens attraktivitet som arbetsgivare och underlättar både rörlighet och ett längre arbetsliv, säger hon.

4,5 procent av lönen

Avtalet innebär att arbetsgivaren betalar in en premie på 4,5 procent av lönen upp till gränsen för intjänande till den allmänna pensionen. På inkomster över detta tak, betalas 30 procent in till tjänstepensionen. För en del av premien kan de anställda själva välja försäkringsgivare.

Flexdel

Dessutom avsätts en premie på 1,5 procent av lönesumman till en försäkring som gör det möjligt att trappa ner när pensionen närmar sig. För den som inte vill utnyttja den möjligheten kan använda premien till att få en högre pension.

Läs mer om det nya pensionsavtalet här

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies