Vi erbjuder
Från vänster: Lisa Strandh, Linn Stenbom, Elisabeth Lindström (ordförande), Caroline Engholm, Olivia Bergstén, Sofia Eriksson och Natasja van Lohuizen (valberedning)

Nybildade Djursjukskötarnas Riksförbund vill jobba för bättre arbetsvillkor

På en konferens som Naturvetarna arrangerade i september möttes ett trettiotal djursjukskötare. Syftet var att diskutera hur man kan arbeta för att stärka djursjukskötarnas profession. Resultatet blev en ny professionsförening: Djursjukskötarnas Riksförbund.

Publicerad: Uppdaterad:

– Med den nya föreningen vill vi höja statusen för djursjukskötare. Vi vill få upp lönerna eftersom att det är ett legitimationsyrke med ett högre ansvar. Det känns både utmanande och spännande, säger nyvalda ordförande Elisabeth Lindström som arbetar på djursjukhuset Anicura i Bagarmossen utanför Stockholm.

Arbetsmiljön är en annan viktig fråga för djursjukskötarna. Ständig personalbrist gör att många jobbar för mycket, vilket i vissa fall leder till sjukskrivning eller till och med utbrändhet. Föreningen ska jobba för att få ett bättre grepp kring arbetstiden.

– Vi vill ha ett bättre avtal än det vi har idag. Exempelvis behöver dygnsvilan ses över och även OB-tillägget.

Fler utbildningsplatser behövs eftersom det råder en skriande brist på djursjukskötare. SLU är det enda lärosätet i Sverige, där 40 personer har utbildats årligen. SLU har utökat antalet platser med 10 i år, men det kommer ändå inte att täcka behovet.

Djursjukskötarnas Riksförbund är en professionsförening inom Naturvetarna. Arbetet med den nya föreningen har satt fart. Elisabeth Lindström och de andra styrelsemedlemmarna är i full färd med att värva kollegor runt om i landet till Djursjukskötarnas Riksförbund. Om en månad kommer den nya styrelsens fem medlemmar att gå en styrelseutbildning i Naturvetarnas regi.

Senare i höst släpper Naturvetarna en rapport om djursjukskötares arbetsmiljö. Den baseras på en enkät som skickats till djursjukskötare i hela Sverige.

Läs er om och bli medlem i Djursjukskötarnas Riksförbund

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies