Vi erbjuder
Årets Nobelpristagare i medicin har utvecklat läkemedel mot de fruktade sjukdomarna malaria, elefantiasis och flodblindhet.

Nobelpris i medicin inspirerar svensk malariaforskare

Upptäckten som har belönats med årets delade Nobelpris i medicin har räddat miljoner människors liv. För att bota ännu fler behövs nya läkemedel med andra verkningsmekanismer. Ett sådant är på gång tack vare en malariaforskare på KI.

Publicerad: Uppdaterad:

- Jätteroligt att två läkemedel för fattiga människor belönas med Nobelpris, säger Mats Wahlgren, professor i parasitologi och malariaforskare på Karolinska institutet.

Att läkemedlen håller över tiden visar det faktum att det har gått fyrtio år sedan de upptäcktes och har räddat miljoner människors liv. Men nu finns det tecken på att resistens mot artemisinin, medicinen mot malaria, börjar dyka upp i delar av Asien.

- Därför är det så viktigt att jobba med olika verkningsmekanismer. Youyou Tu:s läkemedel tar död på själva parasiten, som är en komplex encellig parasit med ett stort genom.

Testat på människa

Mats Wahlgren har utvecklat ett läkemedel som gör att parasiten inte tar sig in i de röda blodkropparna och klumpar ihop dem och täpper igen blodkärlen. Dessutom har det förmåga att lösa upp klumparna.

- Det är testat på människa och ser mycket lovande ut. I kombination med annat läkemedel har vi visat att antal parasiter minskar.

Första fasens tester på människa är avklarade och han är rätt säker på att läkemedlet kommer att gå vidare.

Myggnät och vaccin

Lika viktigt som läkemedel för att vinna kampen mot malaria är användningen av Impregnerade myggnät och att hitta effektivare vaccin. Det som finns i dag ger ett visst skydd. Men det dröjer innan människan har besegrat malarian.

- En gissning är att den fruktade parasiten, som orsakar en halv miljon människors död varje år, är utrotad 2050.

Han tycker att priset för upptäckten av läkemedlet mot malaria sätter fingret på en viktig fråga.

- Att substansen finns naturligt i sommarmalört, visar på betydelsen av att värna en stor biologisk mångfald i naturen.

 

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2015 har delats mellan

Youyou Tu från Kina

för upptäckten av Artemisinin, ett läkemedel som avsevärt sänkt dödligheten för patienter som lider av malaria. Inspirerad av kinesisk traditionell medicin har Youyou Tu isolerat den verksamma substansen från växten Artemisia, dit bland annat malört hör.

William C. Campbell, irländare verksam i USA och japanen Satoshi Ōmura

för upptäckten av ett nytt läkemedel som har revolutionerat behandlingen av några av de mest spridda och förödande parasitsjukdomarna, som flodblindhet och elefantiasis. De parasitiska maskarna beräknas infektera en tredjedel av världens befolkning, främst i Afrika söder om Sahara, södra Asien samt i Mellan- och Sydamerika

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies