Vi erbjuder
Naturvetarna var på utbildningsdepartementet för att prata forskningspolitisk proposition.

Naturvetarna träffade utbildningsdepartementet

Ge lärosätena förutsättningarna att vara goda arbetsgivare. Det var budskapet på dagens möte då Naturvetarna var på utbildningsdepartementet för att prata forskningspolitisk proposition. Naturvetarnas utredare för utbildning och forskning, Sofie Andersson, berättar mer om mötet.

Publicerad: Uppdaterad:
Vad har ni gjort på utbildningsdepartementet?

– Vi har träffat utbildningsdepartementet för att berätta vad vi tycker att de måste göra för att förbättra villkoren inom forskningsvärlden. Det är nu vi kan göra inspel och påverka till den forskningsproposition som kommer hösten 2016.

Varför ville ni ha ett personligt möte?

– Det är i det personliga mötet vi kan förklara mer i detalj och ge konkreta exempel på vad som behöver förändras. Det är svårt att ta med i det formella underlaget som vi kommer lämna in senare i höst.

Om du får välja en sak att förändra, vad skulle det vara?

– Det allra viktigaste är att ge universitet och högskolor förutsättningarna att vara goda arbetsgivare. Idag har många forskare otrygga anställningar inom akademin och flera lärosäten tar inte sitt arbetsgivaransvar. Det beror på att de inte alltid har möjlighet att styra sina verksamheter.

Vad beror det på?

– Ett viktigt skäl är att de inte har makt över resurserna. Idag fördelas mycket av pengarna till forskningsprojekt eller forskningsgrupper via forskningsråd. Det gör att det i praktiken är forskningsråden som beslutar vem som får forska inom akademin, inte lärosätena där forskarna är anställda.

Vilken respons fick ni på era förslag?

– De var intresserade av våra förslag och uppmuntrade oss att lämna in ett skriftligt inspel. Jag är hoppfull om att det kan bli en bra proposition.

Läs Naturvetarnas inspel till forskningspropositionen 2016 här.

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies