Fråga oss här!
Vi erbjuder

Naturvetare behövs som lärare

Det kommer att bli lättare för naturvetare att arbeta som lärare i biologi, fysik eller kemi, enligt ett nytt beslut från regeringen. Den 1 juli 2016 blir kan det bli möjligt för skolor att anställa naturvetare, utan lärarlegitimation.

Publicerad: Uppdaterad:

Naturvetarna anställs på prov under två år under förutsättning att de samtidigt läser en kompletterande pedagogisk utbildning. Efter avslutad utbildning finns finns det möjlighet att få lärarlegitimation och få en tillsvidareanställning som lärare.

– Vi uppmuntrar initiativet eftersom det råder brist på lärare i naturvetenskap idag och det är bra med fler vägar in till läraryrket. Det är dock viktigt att även arbeta för att höja statusen på yrket, säger Marita Teräs, strateg för naturvetenskaplig kompetens.

Det finns många kompletterande pedagogiska utbildningar med inriktning mot gymnasieskolan eller grundskolan årskurs 7-9. Utbildningarna omfattar 90 hp och 1,5 år. Det går att läsa på distans och det går också att läsa med förhöjd studietakt och klara av utbildningen på 1 år. På studera.nu går det att hitta och jämföra olika utbildningar.

För att omfattas av dessa specialregler för naturvetare och kunna antas till en kompletterande pedagogisk utbildning krävs:

  • Allmän högskolebehörighet
  • För att bli ämneslärare i gymnasiet krävs grundläggande samt avslutade ämnesstudier om lägst 120 hp i minst ett ämne och lägst 90 hp i minst ett andra ämne. En progression vad gäller ämnesdjup ska kunna identifieras i ämnesstudierna. I ämnesstudierna ska det dessutom ingå ett självständiga arbeten om minst 15 hp. Relevanta naturvetenskapliga skolämne i gymnasieskolan är biologi, fysik, kemi, teknik, matematik, geografi samt naturkunskap
  • För att bli ämneslärarexamen i grundskolan årskurs 7-9 krävs högskoleutbildning om minst 180 hp där ett ämne omfattar minst 90 hp i vilket ingår ett självständigt arbete om 15 hp samt ytterligare två ämnen om minst 45 hp vardera. Relevanta naturvetenskapliga skolämne i grundskolan är biologi, fysik, kemi, teknik, matematik, geografi

Medlemmar i Naturvetarna som arbetar som lärare har möjlighet att dubbelansluta sig till Lärarnas riksförbund. Att vara dubbelansluten till Naturvetarna och LR kostar 250 kr per månad, vilket för fullbetalande medlemmar i Naturvetarna endast innebär en merkostnad på 10 kr i månad.

Läs mer om beslutet från regeringen

Marita Teräs

utredare

Kommentarer

Ingenjör och föredetta lärare 2015-10-31

Jag skulle nog vilja vara lärare om det fanns möjlighet att kombinera lärarjobbet med mitt nuvarande ingenjörsjobb - 25% lärartjänst och 75% ingenjörstjänst. Jag tror att det skulle vara utvecklande och positivt för bägge rollerna.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies