Fråga oss här!
Vi erbjuder
Christin Mellner forskar om hur det gränslösa arbetet påverkar oss.

Mobilen i fickan en tveeggad frihet

Å ena sidan kan vi glädja oss åt den frihet och flexibilitet som många har på jobbet i dag. Men det har ett pris att vara tillgänglig när vi är lediga. Hjärnan går alltid på högvarv och får inte den återhämtning som behövs.

Publicerad: Uppdaterad:

Mobilen i fickan gör att arbete och fritid flyter ihop för många. Vi mejlar på vägen till jobbet och kollar dagens sista e-post innan vi släcker nattlampan. Samtidigt är vi flexibla och tar oss friheten att svänga förbi gymmet eller frissan på förmiddagen.

– Det här är en tveegadd frihet. Var vi än befinner oss på jordklotet kan vi jobba alla tider på dygnet. Arbetsgivaren förser oss med digital teknik, som är svår att lägga ifrån sig även när man är ledig, säger Christin Mellner, doktor i psykolog och arbetslivsforskare vid Stockholms universitet.

Svårt att sova

Hennes studier visar att 40 procent kollar jobbmejl på kvällen och 29 procent på helgerna. På semestern vittjar var femte sin inbox. Men ännu fler jobbar på semestern, en av fyra.

– Många sätter likhetstecken mellan att vara ständigt tillgänglig och att vara professionell. Det stämmer dåligt med verkligheten om vi ska orka ett långt arbetsliv. Vi behöver släppa jobbet för att få balans i livet.

Hon förklarar att det är svårare att stänga av arbetet om man jobbar när som helst överallt. Det leder ofta till sömnproblem, där hjärnan alltid går på på högvarv.

– Särskilt de som inte kan sätta gränser för sitt jobb drabbas, medan hög gränskontroll buffrar och mildrar effekterna. Vi behöver både aktiv och passiv vila.

Jobbnomaden

Värre är att många, 55 procent i Christin Mellners undersökning, inte säger till när belastningen blir för stor. I ett allt hårdare arbetstempo där problem ska lösas och det förväntas leverans kan det vara svårt att tala om för chefen att man inte klarar pressen.

– Den typen av frågor bör man ta upp i medarbetarsamtal. Ingen tackar dig när du blir sjukskriven och går in i väggen. Även frågan om vilken mobilpolicy som ska gälla bör man komma överens om. Ingen ska behöva vara tillgänglig dygnet runt.

Det nya arbetslivet ställer nya krav på oss, där var och en ska organisera sitt arbete. Nya arbetsformer växer fram i ett läge där kanske bara hälften är på arbetet. Nya begrepp som jobbnomad skapas. Precis som namnet antyder jobbar de var som helst när som helst.

– Teoretiskt skulle det kunna vara en vinn vinn-situation. Men ofrånkomligen uppstår det en konflikt mellan arbete och fritid. Ju mer frihet vi får desto svårare att vara fri, paradoxalt nog.

Tar igen hemma

Men nu börjar pendeln svänga tillbaka.

– Arbetsgivarna och även medarbetarna ser en poäng i att alla är på kontoret samtidigt. Man behöver mötas och jobba tillsammans för att lösa uppgifter, säger Christin Mellner.

Hennes forskning visar också att de som integrerar arbete och fritid jobbar mer än de som har förmågan att stänga av.

– Många arbetar hemma två tre kvällar i veckan för att de är på möten och gör annat på kontoret. Själva jobbet gör de på hemma på kvällarna.

En komplicerande omständighet är kontorslandskapen, där vissa har svårt att fokusera, vilket gör att arbetsuppgifter som kräver tänkande och koncentration görs efter jobbet.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar