Fråga oss här!
Vi erbjuder

Lisbeth hjälper sjuka barn till en gladare tillvaro

Inger Öhlund nominerar sin kollega: ”Lisbeth Nordström måste väl vara månadens Naturvetare? Hon jobbar med svårt sjuka barn och för att deras situation ska bli lite roligare och lättsammare.”

Publicerad: Uppdaterad:

Lisbeth Nordström jobbar sedan 14 år som barndietist vid barn- och ungdomskliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Främst möter hon cancersjuka barn. Vid cancer är smakupplevelser annorlunda, vilket gör att många barn inte vill äta. De får sondnäring, men allt de får i sig utöver detta är bra. Under sjukdomstiden är det mycket som stör matintaget, man mår illa av både sjukdomen och behandlingen. Behandlingstiden är ett-två år och det är mycket fokus och tjat kring mat, eftersom barnen ska växa och behöver få i sig näring.

Tillsammans med ett flertal andra personer har Lisbeth Nordström arbetat fram kokboken Lustfyllda mellanmål. Det är en metod för att få barn att äta mer. Maten har enkla ingredienser men starkare koncentration av kryddning för att de ska uppleva matens smak. Ofta förbereder personalen halva målen och barnen får göra resten. Att själv få göra sin pizza gör det hela roligare.

– Vi arbetar för att mat ska vara kul och att man ska slippa tjatandet. Barnets familj bjuds in vid varje tillfälle och på så sätt blir det en trevlig och viktig stund.

Boken togs fram med hjälp av medel från allmänna arvsfonden. De har gjort en turné och besökt de fem cancercentra som finns i Sverige. Tanken är att alla cancersjuka barn ska få varsin kokbok.

Varannan vecka dukas maten upp på fint porslin för att göra det mer festligt. Cancerföreningen står för en del av kostnaden. Att äta är inget krav, men det är viktigt att ha trevligt. Ibland äter barnen lite av bara farten, fast de kanske inte velat det från början.

– I mitt yrke är dessa stunder väldigt värdefulla. Vi får ett bra samtal kring mat, och jag lär känna familjen. Då har jag en relation till familjen när det blir svårare kring maten.

Chokladfontän och fruktspett har varit några populära inslag, och de har även funderat på att ha en grillafton. Ibland riggar Lisbeth Nordström upp en korvkiosk och "säljer" korv och glass till barnen, för pengar de har tillverkat i barnklinikens lekterapi.

Jag frågar hur hon klarar av de tyngsta dagarna på jobbet?

– Det blir en speciell stämning, där man stöttar varandra. Och vi lär känna familjerna under en lång tid. Visst är det en allvarlig och svår sjukdom, men nuförtiden så överlever ändå de flesta.

Lisbeth Nordström jobbar även med allergier. Att utreda allergier är inte enkelt, det görs ofta med så kallade dubbelblinda provokationer. Det går ut på att man träffar barnet vid sex tillfällen, och vid tre tillfällen får barnet det livsmedel man utreder för. Vilka tillfällen barnet får livsmedlet är hemligt, och föräldrarna skriver symptomdagböcker som hon sedan tar del av. Hon berättar att av oro för den allergiska reaktionen så tar många föräldrar bort mer livsmedel än vad barnet är allergiskt mot.

– Att vara allergisk kan vara ett socialt handikapp. Det är viktigt att inte ta bort mer än nödvändigt. Man måste hjälpa familjen så att kosten blir fullvärdig.

Lisbeth Nordström är 66 år, men att jobba är så roligt att det inte är dags för pension än! Det är inte heller så gott om barndietister. Hon anser att arbetsgivarna borde ta in fler inom yrket.