Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Sover du tillräckligt mycket?

Sömnen är kanske den enskilt viktigaste faktorn för att må bra och göra goda prestationer. Men många väljer bort sömn för att få tid till annat, medan andra av olika skäl har störd sömn. Nu undrar vi om du sover gott om nätterna.

Publicerad: Uppdaterad:

Läs om hur sömnbrist kan påverka din karriär.

Kommentarer

Fia 2015-08-18

Jag sover alldeles för lite, 4-6 timmar per natt har det blivit under flera år pga småbarn som har svårt att sova. Den ene kan inte somna på kvällarna och den andre har långa vakenperioder på 1-3 timmar mitt i nätterna - en riktigt dålig kombination. Och det är lätt att säga att barn ska lära sig somna själv så tidigt som möjligt men alla barn fungerar inte så - vi har försökt allt! Det har även lett till att min kropp har blivit inställd på att somna sent och vara som mest aktiv hemma fram åt natten, så även om barnen sover något bättre idag har jag fortfarande svårt att somna, även de kvällar jag faktiskt kommer i säng i vettig tid.

Fia 2015-08-18

Jag sover alldeles för lite, 4-6 timmar per natt har det blivit under flera år pga småbarn som har svårt att sova. Den ene kan inte somna på kvällarna och den andre har långa vakenperioder på 1-3 timmar mitt i nätterna - en riktigt dålig kombination. Och det är lätt att säga att barn ska lära sig somna själv så tidigt som möjligt men alla barn fungerar inte så - vi har försökt allt! Det har även lett till att min kropp har blivit inställd på att somna sent och vara som mest aktiv hemma fram åt natten, så även om barnen sover något bättre idag har jag fortfarande svårt att somna, även de kvällar jag faktiskt kommer i säng i vettig tid.

Cathy 2015-08-17

Om jag bara får sova sex timmar per natt så mår jag bra. Sover jag sju timmar mår jag jättebra. Problemet är att jag vaknar och tittar upp varje gång jag vänder mig, något som jag gjort under flera års tid. Jag försöker att låta bli att titta på klockan när jag vaknar, men bara för att jag vet att man absolut inte ska titta på klockan så kan jag absolut inte låta bli.

Nora Sandström 2015-08-17

Jag sover dåligt de flesta nätter, särskilt har jag svårt att somna på kvällarna och vaknar ofta flera gånger på natten för att gå upp och . Dessutom har jag en CPAP andningsapparat som ska motverka sömnapné, men masken låter och lossnar på natten. Jag vaknar aldrig och känner mig utsövd, och har oftast huvudvärk när jag vakar. Jag försökar lägga mig 22:05 och gå upp 6:38, så det borde bli tillräcklig sömntid men jag sover nästan aldrig hela den tiden.

Lisa 2015-08-17

Detta är kanske en helt annan diskussion men måste säga att det måste vara hemskt med ljuden från vindkraftverken i tidigare kommentar. Sådana ljud går inte att värja sig mot. Jag är jättekänslig och skulle inte stå ut med det.Jag har svårt för bostäder med fläktar där brummande stomljud stör. Det är först när fläktarna slås av som man märker dem och det känns som att en tyngnd lyfts från axlarna. Det påverkar oss mer än vi tror. Bor nu i ett hus med självdrag, underbart tyst.

Elisa 2015-08-17

Nä sover inte alls bra när jag ska jobba - men när jag har semester då stressar jag inte upp mig utan somnar som man ska o sover väldigt bra. Samma på helgen fredag o lördag sen sätter det igång igen på söndagnatten. Trivs med mitt jobb men blir stressad när jag tänker på att NU måste du somna annars är du trött o kommer försent i morgon

Camilla 2015-08-17

Sömnen är inte vad den borde vara. Har ofta problem att varva ner på kvällarna, har börjat med ett kvällste som faktiskt hjälper lite. Men när jag väl har somnat så sover jag. Tidigare hade jag problem med att jag inte kunde somna om när jag vaknade på nätterna. De tack och lov gått över.

Per 2015-08-15

Sömnforskningsinstitutet har en hemsida som besvarar frågorna jag läst i tidigare kommentarer. Jag tror det handlar mycket om självdiciplin att lägga sig i tid. Småbarn ska lära sig somna själva så tidigt som möjligt, det löser många problem men kräver också beslutsamhet. Motion i lagom dos förstås. Problem på jobbet eller privat sabbar sömnen totalt och det är svårt.

Mia 2015-08-14

Kollar ofta på klockan under natten och vaknar tidigt när jag känner mig stressad. Jag sover trots detta ofta lagom mycket i veckorna när jag jobbar då jag lärt mig att gå och lägga mig tidigare. Det är när jag är ledig det blir det blir mindre sömn då jag ändå vaknar tidigt trots att jag lägger mig senare.

Mattias 2015-08-14

Åker buss ca 45 min (enkel väg) flera dagar i vecka till jobbet. Det räddar min sömn. En kvart om dagen, ibland både till och från jobbet, gör susen. En fördel med busspendling! Som bilförare skulle det ju inte funka...

Ingemar 2015-08-14

Relativt lång pendling med tåg gör att jag kan rädda dygnet. Sover/vilar i princip hela resan på morgonen 1.20 h. Resan hem är jag helt "bränd" efter arbetet men "fixad efter 1/2 timmes vila. Vill man ha nåt liv däremellan stannar nattsömnen på ca 5 timmar förutom att jag nästa alltid vaknar 03.30 en stund. Räcker det? Sådär, kaffet räddar förmiddagen.

Gunnar 2015-08-14

Jag sov jättebra på nätterna ända tills det byggdes 5 vindkraftverk 1,7 - 2,5 km hemifrån. De stör inte på dagtid, men på natten när allt annat ljud tystnat och luften kyls av och blir stilla i den kuperade skogsbygden sprider de ett pulserande oljud som tränger igenom allt. Som väl är har jag många hotellnätter i städer, för där är det tystare på natten!

swede 2015-08-14

Sömnen är verkligen superviktig. Sömnstörningar hör till de tidiga tecknen på stress om det inte finns andra orsaker. Då ska man ta ett steg tillbaka och inte låta det fortgå under lång tid till utmattningsdepression. Bristen på återhämtning är problemet om man lider av stress och då är sömnen bland det viktigaste. Ett tips från en som varit långtidssjukskriven.

Micke 2015-08-13

Sömnen är det inget fel på ännu, det är jag tacksam för. Men jag sover alldeles för lite. Som småbarnsförälder blir det liksom sent i protest mot att egen-/vuxentiden inte existerar dagtid.

Lisa 2015-08-13

Tyvärr får jag inte tillräckligt med sömn. Det började när jag fick barn. Det tog 7 år innan jag fick min första hela natts sömn. Dessvärre hade katterna vant sig vid att släppas ut och in på natten så de fortsatte hålla mig vaken när barnet lärt sig sova. Nu har jag kattlucka och vuxen son men kroppen är så inställd på att jag ska upp på natten att jag vaknar nästan på minuten samma tid varje natt. Hopplöst! Är ständigt trött, trots fysisk aktivitet och inga tupplurar. Har provat allt, känns det som, men inte hittat någon fungerande lösning...

Angela 2015-08-13

Intressante. Jag undrar om det är bara längden som är viktigt (7 till 9 timmar) eller om det spelar roll vilken tid på dygn man sover. Jag tänker på alla som jobbar under natten och sover under dagen. Men kanske det är så att då blir problemet inte för lite sömn men för lite solljus...

Isabella 2015-08-13

Kan inte fungera om jag inte får minst 8 h sömn per natt, så hur mycket jag än har att göra så är sömnen inget jag kan tumma på.

michael 2015-08-13

Nej, jag sover inte tillräckligt under arbetsåret. Kaffe gör att jag klarar arbetsdagen, men förvärrar problemet till nästa natt. På semestern kan jag sova ut, ofta till 9-10, och ofta en liten lur efter maten på eftermiddagen. Tillbaka i jobbet igen (nu) har jag svårt att varva ner på kvällen, det är tusen saker i huvudet och jag somnar ofta framåt midnatt för att sedan ändå vakna 1-2 timmar före klockan. Och ja, datorn är ett problem att släppa på kvällen. Vad gör man?
Kommentera