Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Jobbar du när du är ledig?

Med datorn i väskan är det möjligt att jobba när som helst och var man än befinner sig i världen. Det ger frihet, men innebär också att många jobbar även när de är lediga. Nu vill vi veta hur du hanterar det nya gränslösa arbetslivet.

Publicerad: Uppdaterad:

Arbetslivsforskaren Christin Mellner har siffror på hur mycket vi jobbar när vi är lediga.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Peter 2015-08-04

Dator har jag bara på jobbet. Mobiltelefon har jag varken privat eller på jobbet. Mina möjligheter att jobba utanför arbetsplatsen är således mycket begränsade och jag kan med gott samvete koppla bort jobbet.

Oddvar 2015-06-23

Jag jobbade mycket kvällar och helg under vinterhalvåret men insåg att det inte höll - förlorade arbetsglädjen och var dessutom en dålig förebild för medarbetarna. Nu har vi köpt en utmärkt effektiviseringskurs så vi har tomma inkorgar efter veckan och bokar tid i kalendern för att hinna med eget arbete under arbetstid. Boka inte hela veckan med möten. Respektera din egen tid som giltigt skäl att säga nej. Gör en sak i taget. Dock kan det vara en förmån med flexibilitet att få jobba utanför kontorstid om man kan ta motsvarande ledigt. Var vaksam på att inte arbetet dominerar hela din vardag, bara.

EK 2015-05-25

Om det är något absolut måste, så kan jag göra en definierad uppgift på helgen. Då "bokar" jag tex en förmiddag då min sambo får gå ut med barnen. Självklart skriver jag upp det på komp och tar ut det annan gång. Vardagskvällar går all energi till familjen, det är ytterst ytterst sällan jag vill, orkar, behöver eller kan jobba efter barnens nattning. Jag förstår inte hur andra fixar det och då jobbar jag ändå "bara" 75% för att hinna med livet utanför jobbet. Det är inga hintar på mitt jobb om att man borde jobba extra. Om det är akut deadline kan man få en vädjan, men ett nej godkänns. Jag är uppdragsledare, men svarar så gott som bara på kontorstid.

Matthias 2015-05-25

Jodå ... annars hinner man inte både fält- och kontorsarbete. Övertid är tyvärr bortförhandlad med en extra vecka semester, men å andra sida hinner man inte ta alla 6v semester heller. Kommer inte hålla på längden - snart är batterierna slut. Kör på det viset nu redan i flera år.

Sara 2015-05-25

Jag jobbade ofta både några timmar på kvällen, vissa helger samt kollade/svarade på mail alla dagar. Allt detta innan jag gick in i väggen.

Bo 2015-05-24

Söndag kväll och - jag arbetar. Som många söndagskvällar, det är då det som inte hanns med på fredag eftermiddag skall fixas, veckan planeras och fokuset ställas in. Idag är lördagen den egentliga vilodagen, efter veckan och innan tankar på nästa vecka har hunnit komma. Inte minst är söndagen då mailboxen rensas för att ha det rimligt tomt innan arbetet drar igång igen. Är det hållbart? Tveksamt, eftersom det också ofta blir arbete under veckans kvällar. Så därför försöker jag att minimera inkommande mail, ta bort störmoment och rensa rensa rensa för att inte distraheras och kunna släppa arbetet mer

H 2015-05-24

Jag jobbar säkert nästan varje dag under de flesta månaderna i kalendern förutom jul och sommarlov. Att själv kunna bestämma när och hur jag utför arbeten är en stor fördel, och själva gränslösheten är inte problemet. Det är att kraven har blivit alldeles för höga och när det inte går att klara jobbet med mindre än 10-15 övertidstimmar per vecka, är något fel. Bland många kolleger är opinionerna ganska hårda tex att "om man vill arbeta som en kvinna" (dvs endast 40h) då är karriärmöjligheterna förstås begränsade, vilket inte hjälper...

Monica 2015-05-23

Nej, och jag tänker inte börja heller! Den här nya devisen, att man är "omodern" om man inte accepterar att jobba dygnet runt, är arbetsgivarnas påfund. Att inte kunna ha en fri fritid, utan stress och krav är en vanlig orsak till utmattningsdepression. Att aldrig vara helt närvarande mentalt för sina barn och vänner leder också till en otillfredsställelse för alla. Alla har vi inte jobb som samtidigt är vår hobby.

Albert 2015-05-22

Nej inte medvetet Men nog händer det att man tänker på jobbrelaterade problem under sin fritid. Annars är jag rätt noga med att inte blanda "business and pleasure" men det blir svårare och svårare upptäcker jag i och med nyare teknik som de nya mobilerna som också blir en dator etc.

frida 2015-05-22

har varit inne i väggen och nu separerar jag jobb och fritid tydligare. tar aldrig hem dator över helgen men det känner jag man måste försvara ofta. "jag gör det i helgen du kan väl kolla på sön kväll? är en fråga man får. då känns det tufft att säga nej men jag har lärt mig att svara "jag kollar på mån". men det är ett problem. hur många ska träffa den berömda väggen egentligen?

Juwel 2015-05-22

It becomes a fashion to work in-out side of working hours. Hard to predict where, when, and how someone is working - everything is getting mobile, even our mindsets!!!

Chris 2015-05-22

Jobbar som projektledare. Att kolla mail och svara i telefon även efter ordinarie arbetstid har blivit en livsstil. Får minst 20 mail/dag och att inte rensa i inkommande mail även under semester gör att stressnivån ökar avsevärt. Det är inte kul att ha 500 mail att gå igenom när man är tillbaka i tjänst därför kollar jag av mail svarar de jag kan ge ett snabbt svar till eller som är akuta och suddar alla oviktiga. Jag kan på så vis kanske ha 10-20 mail som behöver åtgärd när jag är åter efter 4 veckors semester. Det håller nere min stressnivå och jag har tid att jobba när jag är tillbaka och inte bara läsa mail och post de första dagarna. Att kolla av mailen på semestern gör jag inte dagligen men regelbundet och det brukar sällan ta mer än 30 minuter per gång.

Cecilia 2015-05-22

Ja, jag jobbar litet gränslöst - både på vardagar (arbetstid) och kvällar, helger - och i nödfall även semester. Det akademiska arbetet låter sig inte avgränsas med lätthet. En del saker gör jag bättre hemma där det är mer rofyllt, och annat måste göras i samverkan med mina arbetskamrater. Det svåra är inte den gränslösa tiden eller platsen - det är att arbetsuppgifter och ansvar är så illa definierade. Om jag kände att jag hade gjort något "färdigt"/ gott nog skulle jag nog lättare "stänga av" och hålla mig inom de stipulerade 40 h/ vecka. Det är en ständig dragkamp mellan olika plikter och roller i livet. Stor osäkerhet i arbetstrygghet gör att den odefinierade arbetsrollen är extra svår att hantera. Säkrast att överprestera.... för den som vill ha kvar jobbet och inte ens då är det säkert att jobbet finns kvar....

Micke 2015-05-22

Så snart barnen lagt sig, vardagssysslor är klara sätter jag mig och jobbar igen. Bra eller dåligt? Jag trivs med det iaf. De gånger jag inte vill, gör jag det inte. Det viktiga för mig är att jag känner att jag får ut nåt av det och att det inte handlar om att göra en företagsledning rikare på min bekostnad.

Malin 2015-05-22

Som doktorand hade jag till en början alltid saker med mig hem att läsa och jobba med på kvällar och helger, men insåg att jag bara blev mer stressad av det och dessutom fick dåligt samvete när jag inte jobbade hemma. Nu är jag noga med att fritid är fritid!

Tompa 2015-05-22

Jobbar hemma gör man även utan dator. Alla kan inte stänga av hjärnan när dom går hem.

Maria 2015-05-22

Jag brukar kolla jobbmejlen även när jag är ledig, framför allt för att hålla koll på litteraturen, och försöker även att besvara sådant som kan besvaras utan större efterforskningar. Är det något "större" skickar jag ett snabbt svar att jag har sett mejlet och återkommer efter semestern. Jag känner inte att det påverkar min fritid särskilt mycket, men det innebär ju även att man aldrig kopplar bort jobbet helt.

Naturlärare 2015-05-21

Jag lärare och måste arbeta alla dagar i veckan för att hinna med, men det som ger mest extra arbetsbörda är när jag är hemma för vård av barn. Ofta kommer frågan "vad ska de göra på lektionen?" Eleverna får då en inlämningsuppgift vilket efter en vabdag genererar mellan 30 och 90 uppgifter att ge återkoppling på.

Helen 2015-05-21

Innan gjorde jag, men för ett par år sen lämnade jag min dator o telefon på jobbet över sommaren. Vissa var förvånad att jag inte skulle kolla e-posten på semestern. Men jag insåg att jag behöver vara ledig, världen går inte undan om jag inte kolla inkorgen o jag mår mycket bättre. Numera stanna telefonen på jobbet både kväll o helg.

K 2015-05-21

Jag jobbar hemifrån mer än jag borde, men ser också möjligheter med det. För mig har det varit en förutsättning för att få ihop vardagen med barn - jag kan åka hem till sonen tidigare och jobba igen den tiden på kvällar och helger när han sover. Möjligheten att jobba hemifrån är guld värd, om man sköter det rätt!

Karin 2015-05-21

Under vanliga arbetsveckor jobbar jag relativt ofta på kvällar och helger, men aldrig när jag har semester. Det kan räcka med att jag vet att jag kanske måste ta emot ett samtal så går stressnivån upp direkt. Det finns viss press från arbetsgivaren att man ska jobba på semestern (såsom att kolla mejl och fakturor, eller "kan du ha på telefonen det datumet?"). Som tur är har jag en sommarstuga utan mobiltäckning, så då går det helt enkelt inte. Tycker att det jobbas för mycket på ledig tid och tycker att min arbetsgivare (statlig), som i övrigt är toppen, går åt fel håll på den punkten. Däremot tycker jag att man än mer ska främja möjligheten att jobba på distans på sin arbetstid, för att kunna använda sig av kompetens över hela landet.

Mia 2015-05-21

Är det här jag ska svara på månadens fråga? Svar: ja jag jobbar jämt, kvällar helger o.s.v.

Lotta 2015-05-21

Jobbar 120% :). 60% på en arbetsplats utan att kunna eller behöva ta med mig jobbet hem. 60% i mitt hem, dessvärre utan lön. Tänk om man kunde vara på sin arbetsplats 60%,en få ut 100% i lön. Då hade man kanske kunnat lägga undan till pensionen också, utan att behöva vara tillgänglig alltid. Tyvärr så finns det många som har jobbet och att tjäna många pengar som sin passion. De förstör för oss som vill ha familj.

carl 2015-05-21

när lusten och tiden passar. så kan man jobba in ett träningspass dagen efter, toppen!

therese 2015-05-21

Det gränslösa arbetet är värdelöst när man jobbar 80%som småbarnsförälder.. Man förväntas alltid vara tillgänglig.. Lösning: telefon o dator stannar på jobbet 9 av 10 ggr o speciellt till helgen.

Bengt 2015-05-21

Ja- jobbar alldeles för mycket både i form av övertid (tyvärr kompenserad med 6 v semester) samt under helgledighet samt semester. Ca 4 tim varje helg samt under semester i form av epostbevakning-akuta ärenden samt det faktum att viktiga telesamtal förväntas man svara på. Krav har helt klart blivit mycket högre..

Karin 2015-05-21

Under vanliga arbetsveckor jobbar jag relativt ofta på kvällar och helger, men aldrig när jag har semester. Det kan räcka med att jag vet att jag kanske måste ta emot ett samtal så går stressnivån upp direkt. Det finns viss press från arbetsgivaren att man ska jobba på semestern (såsom att kolla mejl och fakturor, eller "kan du ha på telefonen det datumet?"). Som tur är har jag en sommarstuga utan mobiltäckning, så då går det helt enkelt inte. Tycker att det jobbas för mycket på ledig tid och tycker att min arbetsgivare (statlig), som i övrigt är toppen, går åt fel håll på den punkten. Däremot tycker jag att man än mer ska främja möjligheten att jobba på distans på sin arbetstid, för att kunna använda sig av kompetens över hela landet.
Kommentera