Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Finns det utrymme för lek på ditt jobb?

Nu är det bevisat att lekfullhet gör oss mer kreativa. Allt fler följer Google och Spotify i spåren och inför leken som en naturlig del i arbetet. Nu undrar vi hur tillåtande det är med lek på ditt jobb?

Publicerad: Uppdaterad:

Läs om forskaren som tar leken på allvar

Kommentarer

Ansi 2016-01-05

Vi (många) älskar att leka på mitt jobb, det gör det värt att gå dit, men det ses inte med blida ögon av alla. Kommentarer som "Kreativitet o produktivitet är inte alltid samma sak." ger en sur smak i munnen.

Eva 2015-12-31

Beklagar men lek förekommer aldrig. Man måste vara seriös... Skratt upplevs som om man inte tar sitt jobb på allvar. Jobbar i privat företag där man kunde hoppats att det var bättre.

Anställd 2015-12-22

Svaret på frågan om det finns utrymme för lek på jobbet är nej. De tillfällen då sådant inträffar är vid APT eller liknande men i vardagen har miljön stramats åt. Kontoret har fått en massa nya regler sedan det renoverades. Man får inte hänga något på utsidan av sina bås, foton har tagits på medarbetarnas skrivbord och hängts upp för att ge en mall för hur båsen skall städas. Förut hade vi arbetsmaterial upphängt för att kunna diskutera det med kollegor och visa vad som har gjorts. Det får vi inte längre ha utanpå båsen. Bokhylleutrymmet har krympts. Från början sades det att vi bara skulle få en hylla nu har vi 2 max 3 i sällsynta fall. En hel del av mitt arbetsmaterial har jag nu hemma vilket innebär att det tar längre tid att leta upp det jag behöver. Referensprov skulle inte få finnas på kontoret men där fick ledningen backa. Det är som att förbjuda datoravdelningen att ha datorer. Anledningen till detta är att Lean production, med s.k. 5S, har införts och skall tillämpas även på kontoret. Man för fram detta under devisen att ”ordning och reda skapar säkerhet”. Man får känslan av att arbetsgivaren försöker skapa en image som påminner om en banklokal – men vi har inga kundkontakter. Hit släpps besökare sällan in. Allt detta sammantaget minskar både lust och kreativitet. Lekfullhet – Det kan man glömma!

Nora 2015-12-18

Leker gör vi ibland. Vi har t.ex. lekt fruktsallad. Frågesport med fika har vi haft på fredagarna. Jobbar statligt på Sveriges bästa arbetsplats.

Katja 2015-12-18

O ja! Lekfullhet är tom ett av våra värdeord och jag vågar påstå att det tillsammans med andra faktorer har gjort mig till en bättre medarbetare. :)

Susanne 2015-12-18

Jag måste ha skoj på jobbet, annars trivs jag inte. Var massor av år på statligt verk och vi skrattade mycket, men lekte gjorde vi dock aldrig. Nu jobbar jag privat och här har vi också mycket skratt. Däremellan var jag kortvarigt på ett privat företag där skojsamheter mottogs med tystnad. Det är inte lätt att själv sätta en glad prägel på stämningen, men är man flera så funkar det!

Albert 2015-12-18

Leker vet jag inte? Men skrattar gör vi ofta och erfarenheten av det är att det ofta kan komma sura kommentarer och sånt från andra avdelningar eller från ledningshåll. Jag har arbetat på ett flertal arbetsplatser, på ett flertal platser i Sverige och det är likadant överallt. Skratt, flams och fniss är strängeligen verboten på den Svenska arbetsplatsen. Det anses väl inte seriöst eller nått? Jag bjuder gärna på mig själv och berättar ofta anekdoter från mitt liv som har har stora likheter med Herr Gunnar Papphammar (eller Mr Bean för er yngre.) Men känner ofta att jag måste lägga ett tråkfilter på mig. Då och då glömmer jag bort mig. Så lek? Nä men inte mig emot.

Bjarne 2015-12-18

Nej det gör det inte. Jobbar på statligt verk och det är väl snudd på löneavdrag om man skrattar på arbetstid.
Kommentera