Fråga oss här!
Vi erbjuder

MÅNADENS FRÅGA: Hur mycket naturvetare är du i sommar?

Semester och avkoppling väntar. Gör du också saker som har koppling till naturvetenskap när du är ledig? Det kan handla om allt från att spana in fjärilars färgprakt till att njuta av brödbakningens mikrobiologi. Handen på hjärtat: Hur mycket naturvetare är du på semestern?

Publicerad: Uppdaterad:

Kommentera längre ner på sidan.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Anna G 2015-06-15

Jag försöker leva som jag lär och föregå med gott exempel. Aldrig att jag skulle släppa på miljö- och hälsotänket under semestern bara för att jag dagligen jobbar med det. Det är en livsstil, intresse och mån om mina barns framtid. Jag försöker kontrollera mina inköp, har dialog med campingplatser jag besöker, sorterar avfall precis som hemma (har de inte kompostering på plats funkar det faktiskt att ha det i komposteringspåse till jag kommer hem en vecka senare, funkade förra året utan olägenheter). I år blir det en miljömärkt camping! Det blir naturupplevelser av olika slag under semestern. =)

Lena 2015-06-15

På semestern är jag naturvetare mer än på jobbet nästan.... Framförallt så kan jag vara ute och se och uppleva naturen live! I stället för ifrån skrivbordet.

Olof 2015-06-12

Som biodlare med fem kupor får jag en fantastisk insyn i livet från insekt via blommor och fåglar. Avslutningsvis hamnar honung på nybakat bröd, mums

Peter 2015-06-12

Fåglarna går aldrig fria från min blick. Naturen i övrigt får större uppmärksamhet på semestern. Miljöfrågorna släpper jag till viss del för att jag ska få semester, men de frågorna tar ju aldrig riktigt semester. Mot slutet av sommaren brukar det bli närstudier av gubbslem och andra "spännande" vattenorganismer.

Inger 2015-06-12

Semestern är då jag kan ägna mig åt mitt naturintresse fullt ut. Åker jag på någon resa är det till platser som är fågelrika eller har en naturtyp som inte finns hemma. Trädgårdar är också intressant.

Bo 2015-06-12

Jag "spisar" natur = söker guldkorn i objekten som årstidsvariationen bjuder - inom floristik fågelskådning och landskapsvyer och försöker upprätthålla kunskapsbas mot "miljöhoten".

Magnus Elinder 2015-06-11

Jag brukar iakta i naturen vad som är skillnad mot barndommens bilder av samma platser. Nu finns gröna alger som beläggning på väggar och träd som aldrig jag skådat förr. Vassen i sjöar är å andra sidan glesare där efterkrigstidens politik med försörjningsmål är borta med vinden. Reningsverken med tillflöden behöver nybyggas översvämning alltför vanlig idag när nederbördens häftighet ökat på 60 år har vi lärt oss att reningsgraden måste upp högt för att fånga läkemedelsrester och annat med mycket lång nedbrytbarhet. Systemegenskapskunskap måste åter få sin renesans nu när suboptimeringen har blommat ut och det blev inga bra frukter. Tresäde säger Bryssel bombastiskt och borta är snart tillämpningskunskaptillväxten. Kunskap och tillämpad kunskap skiljer sig åt med tillämpligheten. Vad man kan göra är sällan vad man bör göra. I vissa fall ges inte möjlighet till att göra åtgärden ogjord. Men varför skall vi använda huvudets båda sidor, jo nu är vi många och därmed blir tidsfönstret med ordning kortare . Tiden med att komma till rätta med bekymmer är kort men bör ske i samvaro där matmångfalden är stor, ock vi vid matborden klurat ut lösningen på flertalet problem som uppkommit i och med domestiseringen av växter och djur.
Kommentera
Tack för din kommentar