Vi erbjuder

Lundabolaget Alligator i miljardaffär

Ett forskarlag på Alligator har utvecklat en molekyl som nu testas på cancerpatienter i fas ett. Den globala läkemedelsjätten Johnson & Johnson satsar sex miljarder kronor i ett samarbete med Alligator.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter flera bakslag kom ett glädjebesked från Lund i går. Forskningsföretaget Alligator Bioscience inleder ett samarbete med läkemedelsjätten Johnson & Johnsson. Affären värderas till sex miljarder kronor.

– Mycket positivt. Det vittnar om att vi har hög kompetens inom svensk life science. Det ger självförtroende att kunna locka kapital till Sverige, säger Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz.

Global konkurrens

Alligator Bioscience är ett litet företag med 25 anställda, som sedan 2009 i globala konkurrens har utvecklat molekylen ADC-1013, för behandling mot cancer. Det testas just nu på ett mindre antal patienter med långt framskriden cancer i första fasens kliniska prövningar.

– Den här affären visar hur det fungerar i dag, med stora bolag som inte längre själva tar risken att utveckla nya läkemedel i tidiga skeden. Istället tecknar de så kallade inlicensieringsavtal med forskningsbolag om läkemedelskandidater som har kommit en bit på väg, säger Ivar de la Cruz.

Historiskt avtal

Avtalet innebär att Johnson & Johnson betalar en del initialt till Alligator och följer upp med delbetalningar i takt med utveckling och godkännande. Ovanpå det köper bolaget aktier i Alligator, vilket bäddar för ett långsiktigt samarbete.

Avtalet beskrivs som historiskt och är ett av de största i skånsk läkemedelshistoria.

Alligator har sina rötter inom akademin och startades av Carl Borrebaeck vid Lunds universitet 2001. Nyckeln till framgång är den egna proteinoptimeringstekniken Find, som gör det möjligt att förändra egenskaperna hos proteinläkemedel.

Immunterapi

Molekylen ADC-1013 verkar som immunterapi och går in och återaktiverar kroppens eget immunsystem, som kan upptäcka och angripa cancern.

I dag finns tre läkemedel mot cancer som fungerar på det sättet. Malignt melanom är ett sådant exempel där överlevnaden har ökat från några procent till 50 procent för patienter med långt framskriden cancer. Studier har även visat god effekt på lungcancer, bröstcancer och prostatacancer.

Mer i pipeline

Nu tar Johnson & Johnson över utvecklingen av molekylen efter att fas ett är avslutad. Det gör att resurser frigörs för Alligator att jobba vidare med sina två andra läkemedelskandidater inom cancerbehandling, som är i prekliniska fas.

– Om fem år räknar vi med att ha utlicensierat ytterligare ett eller två projekt, säger Claes Eriksson till sajten 8till5, stärkt av den här framgången.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies