Fråga oss här!
Vi erbjuder
Foto: Colourbox

Kvinnor spräcker glastaket

Skippa karriärplanen och gör en livsplan. Det är en nyckel till framgång, enligt författaren och coachen Ulrika Sedell. På Chefsfredag talade hon för chefer i Naturvetarna och några andra Saco-förbund.

Publicerad: Uppdaterad:

Sverige ligger i topp när det gäller antal kvinnor i arbetslivet. Men har en bottenplacering sett till andelen kvinnor som når vd-nivå.

Det tog Ulrika Sedell fasta på när hon skrev boken "Bortom glastaket". Hur hon själv har blivit bemött som konsult spelade också in.

– På ett möte med uppdragsgivaren fick jag höra: "Och här har vi lite kvinnlig fägring". Jag blev så paff och arg att jag gick därifrån. Jag övertalades att fortsätta efter en ursäkt. I dag har vi jättebra samarbete, säger hon.

26 kvinnor intervjuas

För att inspirera andra kvinnor intervjuade hon tjugosex kvinnor som har nått toppen. Några av dem är Ebba Lindsö, Ulrika Messing och Eva Hamilton. Alla berättar öppenhjärtigt om sin väg dit, vad som har drivit dem och hur de ser på sitt ledarskap.

Ulrika Sedell har vaskat fram sju saker från intervjuerna, som är chefernas råd till blivande kvinnliga chefer. Tipsen är minst lika användbara för män.

Gemensamt för dem som intervjuades är att de vill åstadkomma något större än de själva. De sätter sitt chefskap i en större kontext. För den som till exempel jobbar med pensionsförsäkringar kan ha målet att alla ska ha ett bra liv som pensionär.

Kvinnors 7 karriärnycklar

1. Följ din egen kompass

Det är du som ska vilja bli ledare. Lev inte upp till andras förväntningar. Fråga dig var du vill vara och vilket liv du vill leva. 89 procent av kvinnorna väljer att bli ledare för att kunna påverka och förändra. De jagar inte titlar eller lön. De har ofta lite för mycket koll på andras behov, men mindre på sina egna. "När jag har lyssnat av andras behov kan jag ta in mina", är en vanlig kommentar.

2. Gör en livsplan

Skippa karriärplanen och ta ett vidare grepp över hela din livssituation. Gör en livsplan över de närmaste 18 månaderna och se helheten. Du kanske ska gifta dig, skaffa barn, bosätta dig någon annanstans, eller jobba ideellt. Det kommer att påverka dig på jobbet.

3. Nätverka

Kvinnor på toppen är oftare ensamma än män, bara 15 procent av alla vd:ar är kvinnor. Därför är nätverk ännu viktigare för kvinnor. Men sukta inte efter titlar. Viktigare är att relationen bygger på förtroende och att man söker upp personer med skilda kompetenser som kan ge nya perspektiv.

4. Svik inte dina värderingar

Förhandla inte om dina värderingar. Enligt Stjärnkraft, en studie om kvinnliga ledare av Kairo future, säger 55 procent att de väljer jobb utifrån sina värderingar. Kom ihåg att det inte går att förändra en organisations DNA. Se därför till att dina värderingar samverkar med organisationen. Om inte, byt jobb.

5. Välj rätt chef

Chefen är helt avgörande för om du ska lyckas i din karriär och få en utveckling. Om det tar stopp och du når glastaket beror det ofta på chefen, som inte ger dig förtroende och mandat. Ulrika Sedells råd är att söka sig till andra chefer i sådana situationer, vilket ibland kan vara lättare sagt än gjort.

6. Välj klätterställningen

En karriär behöver inte hela tiden var uppåtriktad. Du måste inte vara bäst, välj hellre att klättra i sidled eller ibland ner. Gör olika saker och skapa din egen profil. Olika erfarenheter är en tillgång. Var inte rädd för att vara föräldraledig, satsa på en utbildning eller en långresa. Det är en myt att det är svårt att komma tillbaka. Sedan är det lite förskräckande att män som får kicken från ett vd-jobb har ett nytt motsvarande arbete efter sex månader. Kvinnor får vänta i fyra år. Det kan möjligen bero på att män ofta anställer män, medan kvinnor anställer kvinnor. Eftersom så få kvinnor är vd minskar chanserna, spekulerar Ulrika Sedell.

7. Var nyfiken

Våga pröva nytt och låt nyfikenheten styra dina val. Kvinnor som intervjuas i boken pekar på viljan att lära nytt och möta nya situationer och människor. Det ger stimulans och glädje. Låt dig alltså inte styras av prestationsstressen. "Våga var lite slarvig och vänta till exempel med att läsa mejl till klockan är nio", säger Ulrika Sedell. Du behöver inte vara duktig på allt. Slappna av. Du kan inte vara strateg och fixare på en gång. "Överprestera på det du tror på och underprestera på det du inte tror på".

Kvinnor om sitt ledarskap

  1. Inspirerar och engagerar.
  2. Vill vara en förebild.
  3. Utvecklar relationer, har ofta fokus på andra.
  4. Att med värme leda ur en konflikt.
  5. Involverar inför förändringar.
  6. Står på stadig grund och jobbar med sin egen utveckling.

Vad tyckte åhörarna?

Anders Pettersson, projektchef på medicinteknikföretaget Perimed

Vad fick du med från seminariet?

– Som chef i en mansdominerad bransch gav det nya perspektiv. Vi jobbar på att få in fler kvinnor i ledande positioner. Jag gillade särskilt klätterställningen, att man också kan gå åt sidan i sin karriär.

Vad tycker du om Chefsfredag?

– Intressant och bra, men jag kom hit lika mycket för att nätverka som för seminariets innehåll.

Charlotta Hjerpe, operativ chef på Vironova

Vad fick du med från seminariet?

– Många goda råd, som att göra en livsplan, där karriären ingår. Det ska jag göra när jag kommer hem. Att följa sin egen kompass och att ta reda på vilka behov man har är viktigt för att fungera som chef.

Varför kom du hit?

– Ämnet lockade, liksom möjligheten att mingla. Som duktig flicka väljer man ofta bort att nätverka. Kanske man som föreläsaren sa ska bli lite slarvig och lära sig att prioritera rätt.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Fiffief 2017-02-18

Grymtbra
Kommentera
Tack för din kommentar