Fråga oss här!
Vi erbjuder
Att jobba mindre är också en fråga om rättvisa, menar Bodil Jönsson.

Jobba smart några timmar varje dag

Det är dags att bryta invanda tankemönster och jobba mindre. Ny teknik har gjort oss så effektiva att vi i framtiden inte behöver arbeta mer än några timmar per dag, menar fysikern Bodil Jönsson.

Publicerad: Uppdaterad:

Ingen jobbade häcken av sig i paradiset, säger Bodil Jönsson, professor i fysik och numera författare, föreläsare och forskare.

Hon ifrågasätter vår tids vurm för arbete, att det är det avlönade arbetet som räknas.

– Trots att vår effektivitet har fördubblats på bara några decennier jobbar vi lika mycket i dag som tidigare. Det vittnar om fantasilöshet att vi inte har hittat på något bättre sätt än att via skatten dra in pengar till vård, skola och annat som behövs för att hålla ihop och utveckla samhället.

Tio tankar om tid

Bodil Jönsson, som skrev boken Tio tankar om tid, sa i en intervju att vi egentligen inte behöver jobba mer än två timmar per dag.

– Det blev väl tillspetsat, men fick många att fundera på hur de vill använda sin tid. Alla trivs inte på jobbet och vill inget hellre än att jobba mindre. Tänk de som ägnar den största delen av sin vakna tid med att göra något de inte gäller.

Hon ser också en rättviseaspekt i att dela på arbetet.

– Det är inte värdigt Sverige att så många ungdomar går arbetslösa. Samtidigt blir folk utbrända av för mycket arbete eller för att arbetet saknar mening. Att vi ska jobba så mycket är en konstruktion där vi själva sätter deadlines för att det ska vara fullt upp.

Men hur ska vi då klara den internationella konkurrensen?

– Vi måste jobba smartare, med fokus på resultat och kundnytta i stället för arbetstid. Lean är en bra modell för att skapa effektiva flöden och ta bort det som inte behövs i processen, som onödiga möten och kontrollsystem.

På det sättet kan verkningsgraden av vårt arbete höjas, är hennes övertygelse. Redan i dag jobbar de flesta inte mer än sex timmar effektivt per dag.

– Arbete och fritid flyter ihop allt mer. De bästa idéerna kommer inte till på jobbet, utan på fritiden när jag påtar i trädården eller är ute på löprundor.

För sin egen del jobbar hon gärna, både ideellt och mot betalning.

– Arbete ger mening och handlar om att känna sig nyttig och behövd. Jag tror på en mer flexibel arbetstid där vi delar på jobben så att fler kan få den glädjen. Det är en fråga om solidaritet.

Vad ska vi göra med den lediga tiden?

– De flesta har ett jobb att sköta hemma, med matlagning, städning och annat. Inte minst får vi tid att ägna oss åt det vi gillar mest, liksom att förkovra oss med kultur och annat som berikar själen.

Vår syn på arbete illustreras av att alla som utövar musik. Det betraktas som en hobby fram till dess att någon slår igenom och når succé. Då är det plötsligt ett arbete.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera