Fråga oss här!
Vi erbjuder

Hur sätter man rätt lön?

Att sätta lön är ofta en utmaning. Bland annat ställer det stora krav på chefer att vara insatt sina anställdas arbetsprestation. Därför har Saco utarbetat en guide för lönesättning till dig som är chef.

Publicerad: Uppdaterad:

Vid individuell lönesättning ska hänsyn tas till ansvar, kompetens och prestation hos dina medarbetare. Arbetsplatser med många specialister som har komplexa arbetsuppgifter kräver ett nytänk när det gäller lönekriterier.

– Lönekriterierna bör spegla det som är utmärkande för en specifik befattning relaterat till verksamhetens mål. Det innebär att lönekriterier kan se olika ut för olika befattningar, exempelvis för en försäkringsmatematiker och en första linjens chef. Att bidra till helheten på en arbetsplats, dela kunskap och bidra till social samvaro kan också vara en del av lönekriterierna, säger Elisabet Engdahl-Linder, ombudsman för chefer på Naturvetarna.

Löneprocessen är en viktig del av ledarskapet på en arbetsplats. För att påverka löneutrymmets storlek krävs lång framförhållning och kunskap om budgetarbetet på arbetsplatsen. När årets löneprocess har avslutats, börjar nästa års löneprocess.

– Ett problem är ibland att chefer har ansvar för men inte mandat att sätta lön. För att få mer mandat är det viktigt att vara involverad tidigt i löneprocessen så att man till exempel kan påverka löneutrymmet.

Några vanliga misstag som ska undvikas?

– Att underskatta kraften i individuell lönesättning. Det är en viktig del av ledarskapet och ett sätt att styra verksamheten.

Ta del av Sacos "Att sätta lön - en guide för dig som är chef"

Läs mer om lönesamtal här

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies