Fråga oss här!
Vi erbjuder

Dagens spaning: Vill ge hopp om klimatet

Agronomen Svante Axelsson talar under Almedalens andra dag om klimatomställningen. Om hur det som hittills gjort har gått överraskande bra. Och om att det finns mycket att göra för de som är bra på problemlösning, till exempel naturvetare.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jag vill visa det positiva i situationen och fokusera på hoppfullhet i stället för hopplöshet, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Han har under dagen i Almedalen pratat sig hes på ett flertal seminarier. Om hur det behövs innovationer för att lösa klimatproblem och lagstiftning för att företagen ska satsa på de nya tekniska lösningarna. Om hur jobb-, tillväxt- och klimatteknik hänger ihop. Och om sin bok Vår tid är nu – 10 hoppfulla perspektiv på klimatkrisen.

– Jag har burit den här boken inom mig ett tag. Jag vill visa att klimatomställning är lättare än många tror. Vi har haft liknande diskussioner om förändringar tidigare, som väckt en del ångest, men det gäller att inte fastna där, säger han.

Solceller som statusmarkör

Syftet med boken är att ge nya perspektiv och att få människor att känna att "om det är såhär lätt, varför händer det inte mer". Under lunchseminariet i dag fick publiken höra några av berättelserna ur boken. Till exempel om hur bilismens utsläpp minskar, hur utsläppen från energisektorn har slutat öka och hur konsumtionen av ekologiska produkter exploderat.

– Och solceller är på väg att bli den nya statusmarkören i stället för nya kök, säger Svante Axelsson.

De två viktigaste slutsatserna i boken tycker han är att det lilla vi har gjort på klimatområdet har gått överraskande bra. Men att vi inte har gjort så mycket egentligen, utan bara börjat.

Jord- och skogsbruk är vinnare

– Men det bubblar under ytan. Det finns intresse för att investera och teknik för biodrivmedel, elbilar och solceller. Och framförallt energiomställningen går fort, säger han.

Vilken roll har då naturvetare i klimatomställningen?

– Problemlösning är den stora utmaningen, så de som kan lösa problemen kommer att ha mycket att göra. Och jord- och skogsbruket är vinnare i det fossilfria samhället, men har också stora utmaningar. Till exempel utsläpp av växthusgaser från jordbruket, säger Svante Axelsson.

Han tillägger att klimatarbete är ett lagarbete där samhällsvetare, jurister och ekonomer tillsammans formerar politik eller praktiska lösningar. Det är en fördel att kunna kommunicera och förstå andras perspektiv och därför är det bra som naturvetare att också läsa lite ekonomi och juridik.

Förändra världen

I höst kommer Naturskyddsföreningen att anordna ett längre seminarium om boken i samarbete med Naturvetarna. 

– Jag hoppas att om man kommer till seminariet och är trött, så går man pigg därifrån. Och att man ska känna livsgeist och vara stolt över att man kan vara med och förändra världen, avslutar Svante Axelsson.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies